Egeskov kastélya, illetve a padlástérben lévő bábu.
Wikimedia Commons
Kultúra a világ egy fura hely

Kétszáz éve senki nem mer hozzányúlni egy kastély padlásán fekvő bábuhoz

A dán legenda szerint ha valaki megmozdítaná, akkor a neki otthont adó, vízen álló kastély is elsüllyedne.

A világ kastélyai tele vannak furcsa legendákkal: némelyiküket vámpírokhoz, másokat visszajáró szellemekhez kötnek, de számos esetben elátkozott helyekről, vagy bútordarabokról is szólnak ijesztő történetek.

Utóbbiak közé tartozik Európa legépebben megmaradt, reneszánsz elemeket hordozó vízikastélya, a Dániában álló Egeskov.

A kastély a levegőből
CucombreLibre / Wikimedia Commons A kastély a levegőből

Az öt méter mély vízben álló épület alapja 1554-ben, Frands Brockenhuus megrendelésére, egy egész erdőnyi tölgyfa felhasználásával született meg, A kívülről főként késő gótikus, belülről reneszánsz jegyeket mutató épület belső terében járva egy XVI. századi vasszűzbe is belebotolhatunk, az igazi érdekessége t azonban nem ez, vagy a birtokon tárolt régi repülőgépek, autók, motorkerékpárok, mentőautók, vagy épp régi mezőgazdasági gépek adják, hanem a tetőtérben, egy jókora párnán fekvő, gyermekméretű fabábu.

Aida / Wikimedia Commons A párnán fekvő rejtélyes bábu.

Az 1784 óta ugyanazon család által kézben tartott kastély gazdái ugyanis egy érdekes történetet mesélnek róla:

a generációról generációra szálló intelem szerint ha valaki megmozdítaná, akkor az egész épület karácsony napján a vízbe süllyedne.

Felmerülhet persze a jogos kérdés: miért várna az átok karácsonyig, mikor akár másnap reggelre is elvégezhetné a dolgát, de a rémmesék és szájról szájra terjedő történetek nem arról híresek, hogy észszerűek lennének.

Ajánlott videó