Kultúra

Vannak olyan karácsonyi ajándékok, amelyek idővel csak egyre értékesebbek lehetnek

Getty Images
Getty Images
Van jó megoldás azok számára is, akik pénzügyileg okos, mégis érzelmi üzenetet is közvetítő ajándékot szeretnének tenni a fa alá.

Egy 2016-os kutatás szerint az ikonikus Birkin-táska jobb befektetésnek bizonyult, mint az arany. A Hermes márka luxus kiegészítője a táskák Rolls-Royce-a: sokaknak úgy tűnhet, hogy a milliós ár túlzás egy használati tárgyért, az avatott szemek azonban pontosan tudják, hogy a luxustermékek mára ugyanolyan befektetéssé váltak, mint például az ingatlan.

A Birkin-táska példája is rámutat arra a trendre, amire a londoni United Advisor Group cikke is: a luxuscikkek mint befektetőségi lehetőségek vonzó alternatívát kínálnak még a tőzsdei beruházásokkal szemben is. Ugyanis míg a tőzsdei árfolyam hullámzó lehet, a luxuscikkek ára kiszámíthatóbb, fixebb.

De ki gondol ilyenkor a pénzre?

A befektetés, beruházás hidegen csengő szavak a karácsonyi időszakban: a legtöbben nem ajándékozunk részvényeket vagy biztosítást akkor sem, ha egyébként magunkat vagy szeretteinket valamilyen távolabbra mutató, adott esetben monetizálható meglepetéssel szeretnénk megörvendeztetni. A biztonság pedig okos ajándék, ez a téma azonban mégis szokatlan a szeretet ünnepén. A karácsonyi ajándéknak lelke, üzenete van, míg egy borítékba dugott pénzkötegről egy kevéssé mondható el.

Szerencsére van jó megoldás azok számára is, akik pénzügyileg okos, mégis érzelmi üzenetet is közvetítő ajándékot szeretnének tenni a fa alá. Egy Cartier szerelemi karkötő például a megjelenése és a presztízse mellett valójában egy befektetés is, ahogyan például egy Van Cleef and Arpels nyaklánc sem csak az esztétikumot szolgálja. Azoknak, akik befektetési célból is szeretnének ékszereket vásárolni, érdemes bevált stratégia mentén dönteniük (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat).

A luxusékszerek piacán féltucat olyan ékszergyártó van, akik világszerte ismertek a minőségükről. Ilyen a már említett cégek mellett például a Bvlgari vagy a Tiffany. De a Christie’s aukciós ház tapasztalatai szerint egy Boucheron-ékszer is jobban szokott teljesíteni – tehát többet fizetnek érte – mint amikor először kalapács alá került. Magyarországon a BÁV aukcióin rendszeresen gazdára találnak a klasszikus befektetésnek számító nagyköves ékszerek mellett olyan darabok is, amelyek abszolút hordhatóak a mindennapokban, értékállóságukban azonban bízni lehet. Ilyen darab például az idén ősszel kalapács alá került Cartier szög-karkötő, amely évtizedek óta a luxusgardróbok alap darabja, új gazdája azonban jó eséllyel bízhat benne, hogy csuklójára nem csak egy dísz, hanem egy okos befektetés került.

Kevés érzelmesebb – és jó szemmel kiválasztva értelmesebb – ajándék van a műtárgyaknál. Az érzelmi tartalom megkérdőjelezhetetlen. A műtárgy az egyik legszívhezszólóbb ajándék, amivel mondani szeretnénk valamit magunkról, a világról, a megajándékozotthoz fűződő kapcsolatunkról. Az érzelmi telítettség mellett a műtárgyak – természetesen jó szemel kiválasztva – igazi hosszútávú befektetések lehetnek. A ma kortársa holnap már klasszikus lehet. De aki nem akar évtizedeket várni, annak sem kell lemondania a kortárs műalkotásokról: a jelenkor alkotói is értékálló műveket álmodnak meg, azonban ezek kiválasztásához nem árt szakember segítségét kérni. A laikusok számára kicsit nehezebben érthető absztrakt műalkotásokról korábbi cikkünkben részletesen írtunk.

Ennél klasszikusabb karácsonyi ajándék például egy szép kávés készlet, egy levesestál vagy egy porcelán dísz, azonban itt is szem előtt lehet tartani az érték változását. A különböző árverési oldalak, illetve közösségi piacterek kínálatából jól látszik, hogy egyre többet érnek azok a Zsolnay alkotások, amelyeket a híres pécsi porcelángyár államosítása után, az 1960-as, és 1970-es években készítettek. A Zsolnay-tárgyak olyan műalkotások, amelyek a magyar kézműves hagyományt hordozzák és luxust csempésznek akár a mindennapokba is. Mindezt úgy, hogy az idő múlásával jó eséllyel egyre többet érnek.

Akik ragaszkodnak a retro Zsolnay megjelenéshez, azok is megtalálhatják az ízlésüknek megfelelő darabokat: a modernebb és a klasszikusabb megjelenésű darabok is gyakran felbukkannak árveréseken, az anyagi mozgástértől függően egy-egy darabtól egy nagyobb készletig bárki megtalálhatja a tökéletes karácsonyi ajándékot. Ha a nagyszülők vitrinjeiben lévő Zsolnayk jelenlegi árából indulunk ki, vajon mennyit érhetnek ezek a jövőben? A megajándékozottat az idei karácsony után akkor érheti a második kellemes meglepetés, amikor ez kiderül.

Szponzorált tartalom

A cikk a BÁV támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik