Kultúra koronavírus

SZFE: A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük

Ugyan a járványügyi szabályok miatt az épületekből menniük kell, a tiltakozás nem ér véget.

A blokád addig tart majd, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik

– emelték ki az SZFE hallgatói ma délutáni sajtótájékoztatójukon, majd megköszönték a türelmet a Vas és Stáhly utca lakóinak, és a támogatást mindenkinek. Elmondták, ragaszkodnak ahhoz, hogy a blokád azzal együtt is folytatódik, hogy a legszimbolikusabb helyszíneket, az egyetem épületeit a járványügyi szabályok miatt el kell hagyniuk.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Az egyetemfoglalók arról is szót ejtettek, hogy bírósághoz fordultak amiatt, hogy az őszi félévet érvénytelennek minősítette a kuratórium, szerintük a november 6-i fenntartói intézkedést a felsőoktatási törvényt megsértve hozták meg, amíg pedig a bíróság döntése nem születik meg, nem lehet az intézkedést betartatni. Kiemelték, az intézkedésnek azért sincs alapja, mert az egyetemen

az elmúlt két hónapban minden órát és kurzust megtartottak.

A sajtótájékoztató végén a hallgatók az egészségügyi dolgozók mellett is kiálltak pár mondatban, kiemelve, hogy most velük kell szolidárisnak lenni mindenkinek. További kérdésekre ugyanakkor nem válaszoltak, csak énekszóra visszamentek az épületbe. Hogy mikor hagyják el az egyetemet és a kollégiumot, arról egyelőre nem tudni. A diákok bejelentéseit az egészségügyi dolgozóknak szóló taps és a szokásos néma tenyérfelmutatás követte az épület összes erkélyén, a tenyereken azonban már nem a #freeSZFE felirat szerepelt, hanem az egészségügyi dolgozókat jelképező vörös kereszt, és ez látszott az e célra újrahasznosított molinón is.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik