Kultúra

Felfüggesztette az oktatást az SZFE-n az új vezetés

Felfüggesztette az oktatást a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) az intézmény új vezetése – jelentette be az egyetem honlapján Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár. Döntésüket azzal indokolták, hogy az SZFE-hallgatók által tartott blokád miatt az egyetem vezetése több mint egy hónapja nem tud bejutni a létesítményekbe, „e miatt felelős döntéseket hozni csak korlátozottan tud, az oktatás tényleges folyamatait, a létesítmények rendeltetésszerű működését ellenőrizni nem tudja”.

A közleményben a következőket írták:

  • Az Alapítvány Kuratóriuma megállapította, hogy jelen körülmények között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az oktatás feltételei, a hallgatói jogok érvényesülése és védelme, a megfelelő és biztonságos munkakörülmények, valamint az Egyetem akadémiai autonómiája nem biztosítható.
  • A 2020/2021-es tanév 2021. február 1. napjától folytatható, addig oktatási tevékenység az egyetemen semmilyen formában nem végezhető.
  • A 2020/2021-es tanév első félévben felvett tárgyakhoz tartozó kreditek teljesítéséről meggyőződni nem lehet, így azok elismerésére nincsen mód.

Hozzátették, hogy a fenntartói döntések nem érintik a hallgatói munkaszerződéseket, a Diákhitel-szerződéseket, a hallgatók jogviszonyát, az nem szűnik meg és nem is szünetel, és a szociális és tanulmányi ösztöndíjakat is az azokra vonatkozó szabályok szerint kiutalják.

Az egyetem épületei 2020. november 9. napjától 2021. február 1. napjáig oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében zárva tartanak. A kollégiumi ellátására jogosult azon hallgatók számára, akik lakhatásukról átmenetileg nem tudnak gondoskodni, indokolással előterjesztett kérelmük alapján a kancellár elhelyezést biztosít,

olvasható a közleményben. A hallgatókat jövő február 1-jéig nem terheli fizetési kötelezettség, a már teljesített befizetéseket pedig visszatérítik, vagy a második félévre jóváírják.

A hallgatók részéről Szurdi Panna a Telexnek azt nyilatkozta, hétfőtől részükről ugyanúgy megy tovább az oktatás. „A legfontosabb nekünk a tanulás, az oktatást pedig minden létező dokumentációval bizonyítani tudjuk. Nem lehet eltiporni a tanszabadsághoz való jogunkat, teljesen indokolatlanul.” Arra a kérdésre, hogy mire számítanak a hétvégén az új vezetés részéről, Szurdi annyit válaszolt, „egyszer már megpróbáltak kirakni innen, azóta nagyjából kiismertük ezt a rendszert”, és továbbra is őrzik az egyetemi épületeket és a tantermeket.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgársága a jövő hétre egyeztetni invitálta az innovációs- és technológiai…

Posted by Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK on Friday, 6 November 2020

 

A HÖK egyébként péntek este jelezte azt is, hogy Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter nem fogadta el meghívásukat, arra hivatkozva, hogy a szükséges költségvetési támogatáson túl a kormány nem akar beleszólni a helyzetbe. A diákok ezért csalódottságukat fejezték ki, amiért a minisztérium „továbbra sem vállal felelősséget azokért a károkért, amik az általa előadott törvény alkotmányellenes voltából és az általa kinevezett kuratórium jogszerűtlen és a Nemzeti Felsőoktatási Törvénybe ütköző rendelkezéseiből fakadóan az Egyetem közösségét érik.”

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik