Kultúra

Kaliforniából is elhozott egy díjat az Apró mesék

Global Vision díjat nyert Szász Attila Apró mesék című romantikus szélhámosfilmje a Cinequest nemzetközi filmfesztiválon San Joséban.  A Szilícium-völgy népszerű nemzetközi filmfesztiválját, a Cinequestet tavasszal a koronavírus-járvány miatt félbe kellett szakítani, ám októberben online változatban folytatódhatott, a díjazottak listáját pedig a napokban hozták nyilvánosságra.

Az Apró mesék közvetlenül a 2. világháború után játszódik, amikor sokan még nem tudják, mi lett a fronton szolgáló szeretteik sorsa, ebben a zavarosban halászott a Szabó Kimmel Tamás alakította szélhámos, kosztért, kvártélyért hazudozva az otthon maradottaknak, amikor viszont egy hasonló kamu balul sül el, menekülnie kell a fővárosból, és egy erdő mélyi kunyhóban talál menedéket – és szerelmet. Ám a Kerekes Vica alakította főhősnő férje (Molnár Levente alakításában)bármikor hazatérhet a frontról, ahogy ez nyilván meg is történik, pattanásig feszítve a helyzetet.

Beleszeretett az első emberbe, aki nem kajálta be a hazugságait
Szabó Kimmel Tamás szélhámosként éli túl a világháború utáni napok zűrzavarát, és majdnem belehal, amikor jó útra tér a ragyogó Kerekes Vica oldalán. Apró mesék kritika.

Szász Attila (Félvilág, Örök tél) 2019-ben bemutatott mozifilmje eddig is számos fesztiválon szerepelt, és egy sor díjat el is hozott, Várnából a zsűri különdíját, Pármából a legjobb filmzenéért járó fődíjat és a legjobb film díját, az Izmirben tartott Balkán Panoráma Filmfesztiválnak pedig a fődíját nyerte el.

Kiemelt kép: Vertigo Media

Ajánlott videó

Olvasói sztorik