Kultúra

Az SZFE hallgatói szerint a tanköztársaságot nem lehet betiltani

Szerintük az illegitim vezetők gyakorlati eszközökkel is veszélyeztetik az oktatást. Folytatódik a dolgozói sztrájk is.

A tanköztársaságot betiltani nem lehet. Feltételeit rajtunk kívül senkinek sem feladata biztosítani. Ez egy eszme, melynek égisze alatt az egyetem minden polgára egyenlő. Nincsenek vezetők és nincs képviselet. Kiállunk az egyének felelősségre vonása ellen. Senki sem kötelezheti lojalitási nyilatkozat tételére sem a hallgatókat, sem a munkavállalókat.

– kezdték beszédüket a Színház-és Filmművészeti Egyetemet szeptember elején elbarikádozó és elfoglaló hallgatók a szerda délután 3-kor tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátették, az illegitim vezetőség vizsgálatot kért az oktatási hivataltól azzal kapcsolatban, hogy megfelelően folyik-e egyetemünkön az oktatási tevékenység.

A bizonyító erejű dokumentációt az egyetemi közösség összeállította és benyújtotta

– hangzott el.

Szóba került, hogy az intézményben kedd estétől szerda reggelig nem volt internet, melyről a hallgatók úgy tudják, hogy szerdától az épületekben minden este 18 órától másnap reggel 7 óráig szüneteltetik majd a wifi-hozzáférést, bár hivatalos tájékoztatást nem kaptak erről.

Nincs internet az SZFE blokád alá vont épületeiben
A hallgatók ezt furcsa véletlennek tartják.

Miközben az illegitim vezetők a nyilvánosságban rendre aggodalmukat fejezik ki az autonómia eltiprása mellett, immáron gyakorlati eszközökkel is veszélyeztetik az oktatásunkat. Az internetelérést este 18 órától reggel 7 óráig megszüntették az épületekben, ahol ebben az időben tanórák zajlanak és olyan kollégisták készülnek a másnapi óráikra, akik ezért a szolgáltatásért fizetnek az egyetemnek.

Elhangzott még, hogy zsarolással kényszerítik az üzemeltetéshez tartozó munkatársakat, hogy a tantermekbe ne engedjék be a hallgatókat, valamint az eseményről készülő közösségi dokumentumfilm ellehetetlenítése éredekében megtiltották a kép-és hangrögzítést egy olyan intézményben, ahol filmes képzés zajlik.

Az újonnan kinevezett Szarka Gábor kancellár azon kérésére, hogy írásban adják át neki a sztrájkbizottság alapító dokumentumait, valamint az október 1-jétől 12-ig az összes sztrájkoló névsorát, levélben válaszoltak. Ebben azt írják, mivel a dokumentumok személyes adatokat is tartalmaznak, arra kérik Szarkát, jelölje meg, milyen jogalappal tart igényt rájuk, majd hozzátették,

a sztrájkot továbbra is folytatjuk.

Németh Gábor egyetemi oktató elmondta, hogy Szarka Gábor magántevékenységnek nyilvánította a tanköztársaságot, mellyel több száz ember legitim és jogszerű munkáját nyilvánította magántevékenységnek.

Az SZFE nem ő, az SZFE mi vagyunk. Megnevezett két személyt, Upor Lászlót és Csernai Mihályt, mint a tanköztársaság képviselőit. A tanköztársaságnak nincsenek képviselői, ezért őket felelősként megnevezni különös gesztusnak tűnik. Ötletgazdája van, én vagyok az

– tette hozzá.

Előzmény

Az intézményben kedd estétől szerda reggelig nem volt internet. A hallgatók úgy tudják, hogy szerdától az épületekben minden este 18 órától másnap reggel 7 óráig szüneteltetik majd a wifi-hozzáférést, bár hivatalos tájékoztatást nem kaptak erről. A hallgatók kedden 18 órakor kezdtek volna fórumot tartani, amit online is közvetítettek volna, hiszen a vírushelyzet miatt nem lehetnek bent hetvennél többen az Ódry Színpadon, így aki nincs jelen, videochaten keresztül szokott bekapcsolódni. A kedd esti fórumot mobilinternet segítségével tartották meg végül.

Az SZFE új vezetése (Szarka Gábor kancellár, Novák Emil és Zalán János rektorhelyettesek) kedden közleményt adott ki, melynek értelmében befejezettnek tekintik a jelenleg működő tanköztársaságot, amit a blokád bevezetésekor hirdettek ki. Hozzáteszik, ha a diákok továbbra is folytatják azt, akkor azt a vezetés már nem tekinti az SZFE részének, hanem magánkezdeményezésnek.

Az SZFE oktatói szerint még aznap este, szintén közleményben reagáltak, melyben többek között tagadták a vezetés vádjait, hogy szétzilálódott volna az egyetem működése a tanköztársaság elnevezésű oktatási modell miatt. Az oktatók alaptalan vádaskodásnak tartják azt is, hogy az egyetem közössége ne próbálna „minden lehetséges eszközt igénybe venni a modellváltás elhibázott folyamata miatt létrejött krízishelyzet megoldására”. A levél írói a krízisért az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, az alapítvány élére kinevezett Kuratóriumot és a Színház- és Filmművészetért Alapítvány által október 1-én kinevezett új vezetést egyaránt felelősnek tartják.

Hozzátették, hogy az elmúlt 43 napban senki nem állt szóba a hallgatói közösséggel azok közül, akiket megszólítottak, majd kitértek arra is, hogy szerintük jogsértően nevezték ki a két rektorhelyettest, a fenntartó ugyanis a jogszabályok szerint még megbízott rektorhelyetteseket sem nevezhet ki. Ezért a közleményt aláíró több mint 60 oktató arra kérte az október 1-jén kinevezett Szarka Gábor új kancellárt, „hogy az egyetemi autonómia súlyos megsértésének orvosolására a fenntartó Kuratóriumnál haladéktalanul járjon el”.

Az SZFE oktatói szerint az új vezetés fenyegetésekkel kommunikál
Keddi közleményükben tagadták a vezetés vádjait, hogy szétzilálódott volna az egyetem működése.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik