Kultúra

Az SZFE oktatói szerint az új vezetés fenyegetésekkel kommunikál

Keddi közleményükben tagadták a vezetés vádjait, hogy szétzilálódott volna az egyetem működése.

Az SZFE új vezetése, mely a béke követének tartja magát, a valódi, érdemi megoldási javaslatok helyett egyrészt a nyilvánosságon keresztül ultimátumokat küld, másrészt az egyetem belső levelezésén keresztül megfélemlítésre és a közösség megosztására törekvő tiltásokkal és súlyos fenyegetésekkel kommunikál. Ezzel hatalmas kárt okoznak munkánkban és kizárólag rontanak a helyzeten,

írták keddi közleményükben a Színház – és Filmművészeti Egyetem oktatói. Az SZFE oktatói szerint nem felelnek meg a valóságnak az egyetem új vezetése által közölt információk, miszerint a szeptemberi tanévnyitón bejelentett „tanköztársaság” elnevezésű oktatási modell mostanra szétzilálta az egyetem belső működését.

Az oktatás a tanév kezdete óta az oktatók és a hallgatók részvételével zajlik. Az aktivitások és más okok miatt elmaradt órák pótlásáról az osztályfőnökök és oktatók a szokásos rendben gondoskodnak.

Az oktatók alaptalan vádaskodásnak tartják azt is, hogy az egyetem közössége ne próbálna „minden lehetséges eszközt igénybe venni a modellváltás elhibázott folyamata miatt létrejött krízishelyzet megoldására”. A levél írói a krízisért az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, az alapítvány élére kinevezett Kuratóriumot és a Színház- és Filmművészetért Alapítvány által október 1-én kinevezett új vezetést egyaránt felelősnek tartják.

Hozzátették, hogy az elmúlt 43 napban senki nem állt szóba a hallgatói közösséggel azok közül, akiket megszólítottak.

A kinevezett új vezetés és a fenntartó törvénysértő módon csaknem egy hónapja bojkottálja a tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal az egyetemi autonómia elvesztéséből fakadó súlyos munkavállalói jogsérelmek orvoslásáról,

írták és kiemelték, hogy az új vezetés nem tud kiállni az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett, mert „a Kuratórium elnöke által – a szenátussal való egyeztetés nélkül – aláírt alapdokumentumok az egyetemi autonómiát lényegében megszüntetik”.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy szerintük jogsértően nevezték ki a két rektorhelyettest, a fenntartó ugyanis a jogszabályok szerint még megbízott rektorhelyetteseket sem nevezhet ki. Ezért a közleményt aláíró több mint 60 oktató arra kérte az október 1-jén kinevezett új kancellárt, Szarka Gábort, hogy „hogy az egyetemi autonómia súlyos megsértésének orvosolására a fenntartó Kuratóriumnál haladéktalanul járjon el”.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik