Októberben omlik össze Nicole Kidman házassága és Hugh Laurie karrierje

Októberi sorozatajánló, premierekkel és visszatérő favoritokkal.

Bár kilóra rengeteg új sorozat érkezik októberben is, azért abban érződik az egész évet átrendező Covid-járvány hatása, hogy kevés az igazán nagy dobás most: az egyik ráadásul az itthon még el sem induló Disney Pluson fut (a Mandalorian második évada), a Netflixen most inkább a lokális gyártású tartalmak vannak túlsúlyban, így a magyar streamingelőfizetők leginkább az HBO-GO sztárokkal (többek között a képen is látható Nicole Kidman és Hugh Grant, illetve a politikust játszó Hugh Laurie) telepakolt sorozatait várhatják a hónapban. De persze sok egyéb is lesz.

Különös szülők 1-2., HBO-GO

Október 1.

Egy tavaly indult német mockumentary/áldokumentumfilm-sorozat egy új óvodát létrehozó szülői társaságról (eredeti címe: Andere Eltern), melynek mindkét eddigi évada hozzáférhető lesz magyarul.

Jó reggelt, Veronica!, Netflix

Október 1.

Egy saját gyártású Netflix-krimisorozat Brazíliából, melynek főhőse, Veronica Torres (Tainá Müller) egy São Pauló-i nyomozó, aki bántalmazott nők eseteiben nyomoz, de valami sokkal komolyabbra akad, miközben egy randioldalak segítségével ismerkedő sorozatgyilkost is el kell kapnia.

Sörháború, Netflix

Október 1.

A német sorozat (Oktoberfest 1900) a 20. század legelejének Münchenjébe kalauzol, ahol egy rejtélyes múltú sörfőző, Curt Prank (Misel Maticevic) a vetélytársait legázolva szeretné létrehozni álmai sörcsarnokát. A kritikák mindenesetre az ugyancsak a kora 20. századi bűnügyi drámasorozat Peaky Blindershez hasonlítják a Sörháborút, ebből nagyjából be lehet lőni, milyen jellegű izgalmakra számíthatunk.

The Walking Dead 10., HBO-GO/RTL Spike

Október 1.

A Walking Dead hányatott sorsú 10. évadának fináléja a járvány miatt csúszott tavaszról őszre, az RTL Spike-on lehetett nézni az évad első tizenöt részét, az utolsó október 5-én jön, míg az HBO-GO-n október elsején jön az első tizenöt, a finálé pedig október 31-én. Ráadásul októberben indul a vadonatúj Walking Dead-spinoff is, The Walking Dead: World Beyond címmel, de magyar bemutatóról még nincs hír.

Emily Párizsban, Netflix

Október 2.

A Lily Collins főszereplésével érkező vígjáték-sorozat főhőse egy fiatal nő az amerikai Közép-Nyugatról, aki Párizsban kap munkát, és egymás után érik a kultúrsokkok.

Trigonometria, HBO-GO

Október 3.

A BBC dramedy-sorozatában egy igazi szerelmi háromszöget mutat be, melyben a háromszög minden tagja kapcsolatba kerül a másikkal, miután Kieran és Gemma befogadnak albérlőnek egy francia nőt, Rayt.

A harcos 2., HBO-GO

Október 3.

A Bruce Lee által hátrahagyott kéziratok alapján készült kung-fus sorozat második évadában is rivális kínai bandák harcolnak egymással a 19. század végének San Franciscójában.

The Good Lord Bird, Showtime

Október 4.

Magyar premier ugyan még nincs, de ez az amerikai polgárháború előestéjén játszódó sorozat, melyben Ethan Hawke játssza a rabszolgaság eltörléséért küzdő John Brownt, nem szabadna, hogy kimaradjon a felsorolásból.

A Bly-udvarház szelleme, Netflix

Október 9.

Valójában ez A Hill-ház szelleme címen két évvel ezelőtt nagy sikerrel bemutatott horror-sorozat második évada, csak mivel antológia-sorozatról van szó, egy teljesen új történettel és elátkozott házzal, Henry James: A csavar fordul egyet című klasszikus regénye alapján. Ráadásul az első évadban látott szereplők közül kettő – Victoria Pedretti és Oliver Jackson-Cohen – is visszatér új szerepben.

The Right Stuff, Disney Plus

Október 9.

Egyelőre legálisan nem nézhető itthon, pedig az űrverseny és a Nasa korai időszakában, 1959-ben játszódó sorozat az amerikai űrprogram korai szakaszát mutatja be, és ez is Tom Wolfe azonos című könyvén alapul, mint az 1983-as film is.

A spanyol hercegnő 2., HBO-GO

Október 12.

Az Aragóniai Katalin életéről szóló történelmi drámasorozat második évadában Katalin (Charlotte Hope) férjhez megy VIII. Henrikhez, ám a házasság nem úgy alakul, ahogy tervezték.

Fear The Walking Dead 6., AMC

Október 12.

A népszerű horrorsorozat hatodik évadában a Virginia által a sorsára hagyott Morgan, illetve követői további sorsáért izgulhatnak a nézők.

Távol, mégis közel, Netflix

Október 13.

Az Orange Is the New Blacket jegyző Jenji Kohan új drámasorozata a Covid-járvány első időszakában játszódó antológia-sorozat nyolc résszel, mindegyikben egy-egy külön sztori a karantén időszakából.

Star Trek: Discovery 3, Netflix

Október 16.

A Star Trek spinoff harmadik évadának forgatását épp hogy sikerült a járvány előtt befejezni, a távmunkában befejezett évad még tovább halad előre időben a jövőbe, mint eddig a franchise bármelyik produkciója.

Valakinek meg kell halnia, Netflix

Október 16.

Az Aki a virágot szereti alkotója, a mexikói Manolo Caro új háromrészes minisorozata az ötvenes évek Spanyolországában, a Franco-korszakban játszódik, a műfaját tekintve thriller, és neves spanyol színészek játszanak benne, mint az Almodóvar-filmekből is ismert Carmen Maura.

Grand Army, Netflix

Október 16.

A Katie Cappiello Slut című drámája alapján, az író révén sorozattá alakított Grand Army egy középiskolában játszódó tinisorozat ugyan, de a témája a nemi erőszak és az áldozathibáztatás. Nemrég viszont azzal került a hírekbe, hogy a sorozat három fekete forgatókönyvírója is kiszállt a produkcióból, rasszista kizsákmányolásra hivatkozva.

A kék vér vírus, Netflix

Október 16.

Egy történelmi környezetben játszódó, de fiktív sztorit követő francia sorozat, amely a francia forradalom idején játszódik (az eredeti címe is La Revolution), a főhőse pedig Joseph Guillotin, akinek nem véletlenül ismerős a neve, noha itt most egy titokzatos, ölésre késztető és a holtak vérét kékre festő vírus után ered.

Mozdulatlanul, Epic Drama

Október 16.

Az ír-kanadai sorozat (Dead Still) a 19. század végén játszódik Írországban, főhőse egy holtakat fotózó fényképész (Michael Smiley), aki egy gyilkosságsorozatba keveredik, mely az ő munkásságával is kapcsolatba hozható.

Mi vagyunk a medvék, HBO-GO

Október 18.

A Fredrik Backman Mi vagyunk a medvék (Björnstad) című regényéből készült svéd HBO Europe-sorozat egy kisvárosban játszódik, ahol egy erőszakos cselekmény forgatja fel a város életét, a főszerepben Aliette Opheimmel és Miriam Ingriddel.

Roadkill, HBO-GO

Október 19.

Egy négy részes politikai thriller, Hugh Laurie-val a főszerepben: egy konzervatív politikust játszik, akinek szétesik az élete. Ez több, mint ígéretes, nem beszélve a szereplőgárda további tagjairól, mint Helen McCrory és Sidse Babett Knudsen, egyedül az alkotó, David Hare személye bizonytalaníthat el, akinek két éve a rossz emlékű Collateralt is köszönhettük.

Az elmeorvos (The Alienist) 2, Netflix

Október 22.

A Budapesten forgatott, valójában azonban a 19. századi New Yorkban játszódó krimisorozatot eredetileg egy évadosra tervezték, de aztán megjött az étvágy, és egy másik Caleb Carr-regény alapján újra láthatjuk Laszlo Kreizlert (Daniel Brühl), ahogy egy bűnügy nyomába ered.

A vezércsel, Netflix

Október 23.

A remek Godless után új saját sorozattal jelentkező Scott Frank minisorozata egy fiatal sakkzseni lányról (Anya Taylor-Joy) szól, aki az ötvenes években kezdődő történetben a függőségét leküzdve próbál a férfiak uralta világ legjobbjává válni.

Barbárok, Netflix

Október 23.

A német történelmi sorozat a teutoburgi csatát és előzményeit meséli el, melyben kr. u. 9-ben a germán törzsek megsemmisítették Publius Quinctilius Varus római konzul három légióját. Mindezt ezúttal a germánok szemszögéből.

Tudhattad volna, HBO-GO

Október 26.

A hónap talán legígéretesebb sorozatában Grace (Nicole Kidman) és Jonathan (Hugh Grant) tökéletesnek tűnő családi élete egy éjszaka alatt áll a feje tetejére, Grace-nek pedig szembesülnie kell egy sor megdöbbentő felfedezéssel. A sorozatot (angol címe The Undoing) David E. Kelley jegyzi, akinek legutóbb a Hatalmas kis hazugságokat köszönhettük, a dán Susanne Bier rendezi, és feltűnik benne egyebek között még Donald Sutherland is.

Suburra: Véres Róma 3, Netflix

Október 30.

A Stefano Sollima azonos című filmjéhez készült előzménysorozat befejező évada végre elérkezhet a filmet közvetlenül megelőző eseményekhez.

The Mandalorian 2, Disney Plus

Október 30.

Sokak számára a hónap utolsó dobása egyben a legjobban várt is, hiszen nemcsak Baby Yoda tér vissza, hanem vele együtt Din Djarin is, a duóra azonban új veszélyek leselkednek, és Moff Gideon sem áll le az üldözésükkel.

Kiemelt kép: HBO