Kultúra

Meghalt Winston Groom, a Forrest Gump regény szerzője

77 éves korában meghalt Winston Groom amerikai író, aki a Forrest Gump című regénye révén lett világszerte ismert. A Vietnamot megjárt Groom 1986-ban megjelent regénye ugyan eleinte nem lett bestseller, ám miután nyolc évvel később Robert Zemeckis filmet rendezett belőle, Tom Hanks főszereplésével. Ennek köszönhetően a könyv iránt is megnőtt az érdeklődés, és 1,7 millió példányban kelt el világszerte, természetesen magyarra is lefordították.

25 éve imádjuk a Forrest Gumpot – de miért utálják annyian?
Azt hihetnénk, a 25 éves Forrest Gump a filmtörténet egyik abszolút közönségkedvence. Ám valójában rengetegen vannak, akik szenvedélyesen gyűlölik. De miért?

A 20. századi amerikai történelem több fontos eseményében is fontos szerepet játszó, értelmi fogyatékos fiatalember kalandjai végül hat Oscar-díjat is értek, de Groom további könyvei közel sem értek el ekkora sikert, pedig folytatást is írt a könyvhöz, Gump and Co. címmel. Groom regényeken kívül történelmi tárgyú munkákat is írt, és Alabama államban élt, itt is halt meg Fairhope városában szeptember 16-án.

Kiemelt kép: Paramount Pictures

Ajánlott videó

Olvasói sztorik