Kultúra

Új könyve miatt is transzfóbiával vádolják J.K. Rowlingot

Nem először vádolják transzfóbiával J.K. Rowlingot, most éppen új regénye miatt, írja az NBC News. A kedden, a Cormoran Strike című detektívsorozat ötödik részeként megjelenő Troubled Blood főhőse egy sorozatgyilkos férfi, aki nőnek öltözik és úgy üldözi áldozatait. Ez csak olaj a tűzre azok semében, akik eddig is transzfóbiával vádolták a Harry Potter-könyvek íróját.

Rowling sokak szerint tett már többször is erősen kritizálható kijelentéseket a témával kapcsolatban, legutóbb júniusban, miután kinyilvánította azonbéli véleményét, hogy aki menstruál, az nő. Sokan használják emiatt az íróval kapcsolatban a #RIPJKRowling taget a közösségi médiában, mert úgy gondolják, Rowling leírta magát. Volt, aki azt írta, hogy bár nem halott, de Rowling megölte a saját karrierjét azzal, hogy büszkén gyűlöli a transz embereket.

Az ügyben megszólalt Cynthia Nixon is, akit a legtöbben a Szex és New York című sorozat Mirandájaként ismertek meg. A színésznő az Independentnek adott interjújában beszélt arról, hogy Rowling megnyilvánulásai milyen hatással vannak transznemű fiára, Samuelre. Nixon szerint az író kijelentései „igazán fájdalmasak” voltak 23 éves gyermeke számára, aki egész gyermekkorában szerette a Harry Pottert.

A [Harry Potter] könyvek egymástól különböző emberek küzdelméről szólnak, ezért elég zavaró, hogy [Rowling] kiválasztja ezt az egy csoportot, akik nyilvánvalóan különböznek a többiektől és mintegy megtagadja a létezésüket. Tudom, hogy úgy érzi, ezzel kiáll a feminizmus mellett, de nem értem

– mondta Nixon.

Kiemelt kép: TOLGA AKMEN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik