Kultúra

„A szabadtéri biztonságos színház”- interjú Herczeg Tamással (x)

A nehézségek közepette végül színháztörténeti jelentőségű évet zárt idén a Szegedi Szabadtéri Játékok. Bizakodva néznek a jövő évre is, mely már a 90. lesz a fesztivál életében.

A vírus ellenére teljes és különleges évadot zárt a Szabadtéri. Ön hogyan értékeli ezt az időszakot?

Rendkívüli évad volt az idei a Szegedi Szabadtéri életében is, ám végül sikeresen vettük a járványhelyzet okozta akadályokat, a megpróbáltatások ellenére összesen 16 előadás volt látható. Meghatározó, színháztörténetileg is fontos előadás lett az AKÁRKI című moralitásjáték Zsótér Sándorral és Hegedűs D. Gézával a főszerepben.
A mű az emberi lét alapkérdéseire keresi a választ- a mondanivalója ebben a helyzetben különösen megérintette a közönséget, elsöprő sikert aratott kritikusok és a nézők körében egyaránt. Ez a moralitásjáték azért is fontos a Szegedi Játékok szempontjából, mert az előképünknek számító Salzburgi Ünnepi Játékokon minden évben- idén éppen 100 éve- ezt a művet tűzik műsorra. Mindemellett műfaji szempontból is teljes évadot zártunk, hiszen volt opera bemutatónk, műsorra tűztünk Moliere komédiát, balett előadást, vígjátékot és zenekari koncertet is.

Idén minden Dóm téri esténket ingyenessé tettük a közönség számára. Azt reméljük, hogy ezzel a gesztussal a vírusjárvány közepette sikerült valamit visszaadnunk a nézőknek abból a rengeteg szeretetből és támogatásból, amit tőlük kaptunk az elmúlt évtizedek során.

 

Mik a járvány tanulságai a Szabadtéri számára?

A szabadtéri színházak reneszánszukat élték idén nyáron, láthattuk, hogy számos kőszínház is kivitte az előadását a szabad ég alá, mivel a szabadtéri színházakban biztonságosan lehet előadásokat tartani. Így érezték ezt a nézőink is, hiszen előadásaink teltházak előtt mentek. Biztos vagyok abban, hogy a Szegedi Szabadtéri 2021-es előadásai is a legbiztonságosabb kulturális események közé tartoznak majd.

Jövőre ünnepli fennállásának 90. évfordulóját a Szegedi Szabadtéri Játékok. Milyen műsorral készülnek a jubileumi évre?

Minden színházi műfaj megtalálható lesz a műsorunkban, a Dóm térre pedig visszatérnek a nagy produkciók hatalmas showszerű látványvilággal és sztárokkal. A jubileumi évadot a Jézus Krisztus Szupersztárral kezdjük. A rockoperát 35 éve a Dóm téren láthatta először a magyar közönség, azóta pedig rajongásig megszerette a magával ragadó dallamokat, a címszerepben Feke Pált láthatják majd a nézők.  A West Side Story című produkciónk szintén történelmi jelentőséggel bír, hiszen ez volt a Játékok első musicalbemutatója 1965-ben. Ennek sikere nyomán vált mai napig a Dóm téren közönségkedvenc és nélkülözhetetlen műfajává a musical. A monumentális produkciót olyan sztárok közreműködésével láthatják a nézők, mint Szinetár Dóra, Gáspár Sándor vagy Stohl András. A West Side Story mellett egy újkori Broadway musical is visszatér a Dóm térre: a színpadunkon két éve óriási sikerrel bemutatott Apáca Show, Szente Vajk rendezésében, Sári Évi, Csonka András, Alföldi Róbert és Feke Pál főszereplésével. Természetesen a komolyzene szerelmesei sem maradnak bemutató nélkül – nekik ezúttal egy igazi slágeroperával, Verdi Traviatájával kedveskedünk. A prózai előadásainkkal két nagysikerű sorozatunkat folytatjuk, hiszen Shakespeare és Molière egy-egy újabb fergeteges vígjátékát tűzzük műsorra: a Dóm téri színpadon a Sok hűhó semmiért lesz látható, Újszegedre pedig a Scapin furfangjai című Molière komédiával készülünk. Mindemellett jövőre is tervezzük meglepni a nézőinket egy szimfonikus zenekari produkcióval, és az immár közönségkedvencnek számító családi mesebalett, a Hófehérke és a hét törpe is visszatér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik