Kultúra

Palkovics az SZFE ügyéről: A kutatórium összetétele Vidnyánszky Attila vezetésével megfelel a célnak

Nem látja indokát Palkovics László, hogy visszavonja Vidnyánszky Attila vagy a kuratórium megbízását — az innovációs miniszter az atv.hu-nak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) sztrájkfenyegetése kapcsán kijelentette: nem neki kell velük tárgyalni, semmi újat nem tudna mondani. Szakmai vitákat kell lefolytatniuk, de „nem velem, egy mérnökemberrel, egy minisztérium élén”.

A Színművészeti egyetemet elbarikádozó hallgatók levelet küldtek a miniszternek, és mint a Színház- és Filmművészeti Alapítvány fenntartói jogainak gyakorlójától azt kérték: hívja vissza Vidnyánszky Attilát, és szólítsa fel lemondásra az alapítvány kuratóriumát. A tárcavezető az atv.hu-nak azt mondta, hogy a levélre mindenképpen válaszolni fog. Azt, hogy miért nem tesz eleget a színművészetisek kérésének Palkovics László a lap azzal indokolta:

Ezt a döntést jól megfontoltuk, a kutatórium összetétele Vidnyánszky Attila vezetésével megfelel a célnak.

Palkovics szerint természetes dolog, hogy szakmai viták folynak, ezeket a vitákat a kuratóriumnak kell lefolytatnia az egyetem vezetésével, illetve a mögöttük álló testületekkel. Arra is kitért, hogy véleménye szerint nem neki kell tárgyalni az SZFE delegációjával, a hallgatók, illetve a sztrájkbizottság képviselőivel.

Emlékeztetett, hogy az Innovációs  és Technológiai Minisztérium által szervezett korábbi szakmai egyeztetésen az SZFE hallgatói is ott voltak, ott a felvetéseikre válaszolt, „ahhoz képest nem tudna most sem újat mondani” — mondta. A miniszter azt is hozzátette, nem gondolja, hogy neki tennivalója lesz a jövőben a színművészetis hallgatókkal.

Palkovicsék kilenc tudományos pályázatba nyúltak bele
A miniszter az akadémia elnökének küldött levelében le is írta, hogy miért.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik