Belföld koronavírus

Gulyás Gergely: Soha nem volt ilyen szabad az SZFE

Zajlik a kormányinfó: főleg a koronavírusról van szó. A tesztek hatósági árasak lesznek, a kormány nem akarja, hogy leálljon újra az ország. AZ SZFE-ügybe a hivatalos magyarázat szerint nem akar beleszólni a kormány.

„A kormány a szerdai ülésén a leghosszabban a járványhelyzettel foglalkozott” – ezzel kezdte Gulyás Gergely a kormányinfót. Azt mondta a miniszter, hogy elkezdték kiértékelni az ülésen a nemzeti konzultáció eredményeit is.

Második hullám

A járvány második hulláma elérte Magyarországot is

– mondta a Miniszterelnökség vezetője, hozzátéve, hogy az első hullámban jól jól védekeztünk. A második hullámra pedig sikerült szerinte felkészíteni az egészségügyet. „Mindent beszereztünk, ami a védekezéshez szükséges” – fogalmazott a miniszter, van elég maszk, teszt és lélegeztetőgép is.

Nem engedhetjük meg, hogy a vírus tönkretegye a mindennapok normális életét

– magyarázta a kormány intézkedéseit Gulyás, azaz ahogyan Orbán Viktor is nyilatkozta reggel, nem készül a kormány kijárási korlátozások bevezetésére.

A miniszter arról beszélt, hogy a munkahelyeknek és a közoktatásnak működnie kell, de az emberi élet védelme a legfontosabb a kormány szemében. Ezért főleg a halálozási adatokat nézik.

A legfontosabb mutató nem az, hogy hányan betegszenek meg. Az emberi élet védelme a legfontosabb, ebben a tekintetben Magyarország továbbra is jól áll

– fogalmazott.

Szerinte a vírus behurcolása továbbra is a legnagyobb veszély. Erről a minap írtunk, hogy a kormánynak tanácsokat adó szakértők szerint sem igaz:

Már rég belföldön terjedt a vírus, amikor lezárták a határokat
A kormánynak tanácsokat tudósok már a határzár előtt jelezték, hogy alig vannak behurcolt esetek. A kormány azért lezárta a határokat, majd hátradőlt.

10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a védekezésre

– mondta Gulyás Gergely, majd részletezte, hogy mi mindent számolnak ebbe bele. Lényegében a hitelmoratóriumtól a maszkvásárlásig mindent.

A miniszter szerint a gazdasági adatok EU-s összehasonlításban megfelelőek. A júliusi munkanélküliségi ráta 4,7 százalék volt, ez 3 százalékponttal van az uniós átlag alatt.

A 24.hu azzal kapcsolatban kérdezte a minisztert, hogy mivel indokolták azt a korábbi kormányzati álláspontot, hogy nyáron külföldről hurcolták be Magyarországra a koronavírust, ugyanis ezt nem igazolják az említett statisztikák. Gulyás erre azt mondta, hogy erről a Semmelweis Egyetemen oktatóktól kaptak információt.

Kérdések, válaszok

  • Az őszi érettségi megszervezéséről kérdezte a Magyar Nemzet Gulyás Gergelyt. A miniszter válasza szerint továbbra is lehet halasztást kérni a koronavírus miatt.
  • A kormány Gulyás szerint nagyon sokat költött a védekezésre, a főváros viszont a leggazdagabb önkormányzatként keveset. Ezért egyetért Láng Zsolt fővárosi fideszes frakcióvezető javaslatával, hogy 50 milliárdot költsön Budapest a gazdasági szereplők megsegítésére.
  • A kamaraerdei idősotthonról azt mondta  a miniszter, ha gócpont alakul ki ott, szigorúbb intézkedésekről döntenek.
  • Az atv.hu kérdésére Gulyás elmondta, hogy valóban hatósági áras lesz a koronavírusteszt, de az árról még nem döntött a kormány – annyi biztos, hogy 30 ezer forint alatt lesz. A nagy árkülönbségek a tesztek között a miniszter szerint sokszor azért voltak, mert nagy profitra hajtott több cég, ezért sokszoros áron árultak teszteket.
  • A kormány is gondolkozik azon, hogy szigoríthatnak budapesti mintára országosan a maszkviselésen, és akár büntetést is kivethetnek a szabályszegőkre.
  • Az UEFA-protokoll nem kívánja meg, hogy a magyar állampolgárokat is teszteljék a Szuperkupa-döntőn. A meccs után sem tervezi tesztelni a kormány azokat az egészségügyi dolgozókat, akik részt vehetnek a mérkőzésen. A miniszter szerint ez a mentőszolgálat hatásköre.
  • SZFE-ügy: a kormány mossa kezeit, az állam ki akar vonulni a felsőoktatásból. Az alapítványi működés miatt Gulyás szerint nekik nincs beleszólásuk a kuratórium munkájába. A miniszter szerint mindenkinek az az érdeke, hogy elkezdődjön a tanév a színművészetin, úgy fogalmazott, „politikai hisztériát keltenek” azok, akik mást akarnak.

Soha nem volt ilyen szabad az SZFE

– mondta félmosollyal az arcán Gulyás Gergely, azzal magyarázva ezt, hogy már nem az állam az intézményfenntartó.

  • Az nem szakmai vita, hogy sokan fejezik ki ellenérzésüket Vidnyánszky Attila miatt – reagálta Gulyás, aki szerint ez személyi vita, és az új kuratórium megérdemli a bizalmat. „Drukkolunk a helyzet megoldásáért” – mondta később. Arra azonban érdemben nem reagált, hogy a kormány miért nem vette figyelembe az egyetem jelöltjeit a kuratórium összeállításakor.
  • A SZFE-vel kapcsolatban a miniszter szerint olyan külföldi színészek is megszólaltak, akik azt sem tudják, hol van Magyarország.
  • Megfontolandó felvetés Gulyás Gergely szerint, hogy az operatív törzs ismét tartson sajtótájékoztatókat.
  • A határzár a miniszter szerint időben jött, mert még akkor döntöttek erről, amikor száz alatt volt a napi új fertőzöttek száma. Azt elismerte, hogy már belföldön terjed a vírus, de szerinte nyáron a külföldről érkezők fertőzték meg azokat is, akik aztán belföldön továbbfertőztek, de lényegében ugyanebben a mondatban azt is mondta, hogy erről nem lehet pontos információt tudni.
  • Abból, hogy kevesebben kerülnek kórházba a fertőzöttek közül, következhet, hogy a vírus veszíthetett az erejéből.
  • Maszkokból hetekre való tartalékkal rendelkezik az ország. Magánlaborokat be tud vonni a kormány a tesztelésbe.
  • A pedagógusokat miért nem tesztelik? – kérdezte a 444.hu. Gulyás válasza erre az volt, hogy bevezetik a testhőmérséklet-mérést, és ha ennek eredménye indokolja, akkor tesztelni is fogják az illetőt.
  • Mérlegelik, hogy a 14 napos karantént 10 naposra csökkentsék.
  • Gulyás Gergelynek nincs pontos információja arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter hányszor használt helikoptert, szerinte erre a Belügyminisztériumnak kell válaszolnia.
  • A recesszió az elemzők szerint három százaléknál nagyobb lesz, a kormánynak erről még hivatalos álláspontja. A harmadik negyedévről szóló gazdasági adatok egyelőre vegyes képet mutatnak.
  • A kormány tervezi a pedofíliával kapcsolatos szigorítást, erről egy törvényi csomag van készülőben.
  • Mi a kormány álláspontja a Belarusszal kapcsolatos szankciókról? – kérdezte a Népszava. „Ésszerű döntést kell hozni, és egységeset” – válaszolta Gulyás.
  • A miniszter finoman elítélte Alekszej Navalnij megmérgezését.
  • A közelgő időközi választásokat a legnagyobb egészségügyi biztonsági körülmények között próbálják majd megszervezni.

A 24.hu arról kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy miért zárták le a határt, ha a kormánynak tanácsokat adó tudóscsoport adatai szerint a behurcolás csak az esetek 11 százalékáért volt felelős. A miniszter azt válaszolta, hogy az innovációs minisztériumnak dolgozó csoport számaitól eltérő adatai vannak a kormánynak, és azok alapján döntöttek így, de ennél többet erről nem árult el.

A tesztkapacitás növeléséről sem mondott el konkrétumokat, csak azt, hogy megnövelték, és ha a helyzet úgy kívánja, újabb magánlaborokat vonnak be az állami tesztelésbe. Gulyás megerősítette, hogy a rendőrség foglalkozik a kontaktkutatással, szerinte el tudják látni ezt a feladatot úgy, hogy az erre a feladatra átirányított rendőrök nem okoznak szervezeti problémákat.

Nem ritka, hogy több száz kilométert utazó, hullafáradt mentős megy ki tesztelni
Olvasónk koronavírus-fertőzésének és tesztelésének történetéből kirajzolódik, milyen problémákkal küzd a népegészségügyi rendszer a második hullámban: a mentők túlterhelve rohangálnak, a rendőrök küzdenek a kontaktkutatás és a hatósági karantén ellenőrzésnek extra feladataival, a járványügy pedig köddé vált.

Azt is elmondta, hogy szerinte sincs rendben, amiről reggeli cikkünkben írtunk, azaz hogy akár több száz kilométerekről járnak tesztelni mentősök. A miniszter ezeket kivételes eseteknek nevezte, azt ígérte, nem fog ilyen nagy számban előfordulni, mert

Müller Cecília utasítására már a korábbinál kétszer több mentőautó foglalkozik teszteléssel.

Szintén kérdésünkre mondta el Gulyás, hogy szerinte Magyarországon nem fog az előfordulni, mint Floridában, ahol a fertőzések számának megugrását öt héttel követte a halálozások hirtelen megugrása is. A miniszter szerint az a különbség, hogy Floridába nagyon sok nyugdíjas költözik az USA minden részéről, és ezért az államnak kedvezőtlenebb a korfája a koronavírus felől nézve, mint hazánknak.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik