Kultúra

A hallgatók továbbra sem tárgyalnak Vidnyánszkyval

Kedden délután 3 órakor ismét sajtótájékoztatót tartottak a Színház-és Filmművészeti Egyetemet múlt héten elbarikádozó és elfoglaló hallgatók. A már megszokott, közös éneklést követően kis intermezzo után tudott csak elindulni a sajtótájékoztató. Egy, a felszólaló hallgatókat megszólító nő szerint semmi értelme a cécónak, miután szerinte az újságírók többen vannak, mint maguk a diákok. Utóbbiak arra kérték, hallgassa meg a sajtótájékoztatón adott válaszaikat, de a nő elsétált.

Először Upor László rektorhelyettes szólalt fel, aki hangsúlyozta, mindannyian a nyílt, transzparens kommunikáció és igazmondás hívei voltak és maradnak is, ezért is tartja fontosnak cáfolni azt a kedden elterjedt álhírt, miszerint a kuratórium elvonta az egyetem pénzét.

Ez nem igaz, ez egy nagyon komoly félreértés, nem tudjuk, hogy miből származik. Technikailag az történt, hogy augusztus 31-ig volt egy számlánk, ami aznap zárt, szeptember elsejével nyílt egy új

– mondta.

Vidnyánszky: Az a fizikai zár is, amit most létrehoztak, arról szól, hogy semmilyen változást nem akarnak beengedni
Szerinte az intézmény vezetősége önhatalmúlag úgy döntött, mégsem kezdi meg a tanítást.

Upor elmondta azt is, hogy az őket szeptember 1-től elvileg fenntartó kuratórium fenntartói kifogással élt a tanév kezdetének és rendjének megváltoztatása miatt és azt állították, hogy az egyetem vezetésének ehhez nincsen joga. Upor hosszú levélben válaszolt nekik kedden, melynek lényege, hogy nincs olyan hatályban lévő jogszabály, amely elvenné az egyetem vezetőjétől azt a jogot, ami egyébként a Nemzeti Felsőoktatási Törvényben és a hatályos SZMR-ük jogi követelményrendszerében világosan le van írva,

nevezetesen hogy a rektornak illetve a rektori feladatot ellátó személyek joga a tanév rendjének meghatározása, beleértve a tanévkezdést is.

Szó esett még arról, hogy az SZFE HÖK-elnöke, Csernai Mihály is meghívást kapott a Magyar Rektori Konferencia és a HÖOK által szervezett eseményre, melynek keretei között a hallgatók leülnének egyeztetni az egyetem új fenntartójával és annak kuratóriumi elnökével, Vidnyánszky Attilával.

Csernai az erre írt válaszlevelében, melyet még ma nyilvánosságra hoznak, az áll, hogy

a keddi hallgatói fórum szavazása alapján Vidnyánszky és a kuratórium a diákság számára illegitim, kinevezésük antidemokratikus eszközökkel történt, így nem szeretnénk velük tárgyalni, hiszen nincs miről.

Hozzátette, mivel még most sem utal arra semmi jel, hogy a múlt héten kikiáltott pontjaikat elfogadnák, az eseményen való részvételük indokolatlan, pontjaik és céljaik szempontjából pedig összeférhetetlen lenne.

Ahogy arról mi is többször beszámoltunk, sorra állnak ki az SZFE mellett a különböző egyetemek, a magyar jogászok és joghallgatók, de még a külföldi hírességek is, például Salman Rushdie, Helen Mirren, Cate Blanchett, Eddie Redmayne, Philip Pullman, Peter Brook, Stephen Frears, Pawel Pawlikowski és Eva Green is.

Mindeközben egyre több tanár áll fel az SZFE-n, többk között Pelsőczy Réka, Ascher Tamás, Enyedi Ildikó, Meczner János és legújabban M. Tóth Géza is. A felmondási hullám azután kezdődött, hogy múlt hétfőn Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes bejelentette lemondását. A döntést azzal indokolták, hogy az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust.

Upor mellett szeptember 1-i hatállyal lemondott

  • Novák Eszter oktatási rektorhelyettes,
  • Németh Gábor rektori tanácsadó,
  • Bagossy László, a Színházművészeti Intézet,
  • Balázs Gábor, a Film és Média Intézet vezetője,
    valamint a szenátus valamennyi választott tagja
Németh Gábor: Ez nem csak a Színművészetiről szól, egyetlen egyetem sem marad szárazon
Itt nem jobboldaliak és baloldaliak, hanem demokraták és antidemokraták konfliktusáról van szó – mondja Németh Gábor, a vezetőség egyik lemondott tagja, aki szerint áthidalhatatlan a szakadék Vidnyánszkyékkal. Interjú.

Kiemelt kép: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik