Kultúra

M. Tóth Géza sem oktat tovább az SZFE-n

M. Tóth Géza is otthagyja a Színház-és Filmművészeti Egyetemet. Az intézményt 2014-2019-ig rektorként vezető rendező a Facebookon közzétett posztjában azt írja,

számára minden emberi közösség (család, település, munkahely, egyházi gyülekezet) legvonzóbb szerkezeti modellje a belülről építkező önkormányzatiság, amikor a közösség minden tagjának joga, lehetősége, sőt, felelőssége van arra, hogy a legjobb szándéka és tudása szerint fejlődjön, dolgozzon, véleményt alkosson, tervezzen, tévedjen. A legtisztábban az egyetemi létben találtam meg ezt a működési logikát. Az egyetemi polgárok közössége számára önrendelkezést szavatoló, a generációk tudásának egymásra-épülését lehetővé tévő rend olyan, évszázadokon keresztül érlelt hagyomány, amely a világ sok-sokféle egyetemének a legfontosabb és legjellemzőbb közös sajátossága.

Hozzáteszi, hogy az egyetemek önrendelkezése nem öncél, és nem jelenti az ott folyó munka külső szakmai kontrolljának hiányát. Írásában kitér arra, hogy utóbbi hetekben sokan, sokféle módon nyilvánosan megkérdőjelezték az SZFE önrendelkezéshez való jogát, a hallgatók, a kollégák és M. Tóth szakmai és emberi tisztességét, valamint az egyetemi munkájuk eredményességét. Szerinte felesleges érveket és szakmai sikereket sorolni a munkájuk eredményességének igazolására.

Vidnyánszky: Az a fizikai zár is, amit most létrehoztak, arról szól, hogy semmilyen változást nem akarnak beengedni
Szerinte az intézmény vezetősége önhatalmúlag úgy döntött, mégsem kezdi meg a tanítást.

Feleslegesnek és méltatlannak tartanám. A jelenlegi helyzetben az egyetemi oktatói hivatásomat nem tudom folytatni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az átalakított működési rend szerint előkészített munkaszerződésemet ezért nem írtam alá. Félreálltam. Ha bárkit érdekelnek döntésem további okai és részletei, azoknak jó szívvel ajánlom Arany János kései lírájának tanulmányozását

– zárja sorait.

M. TÓTH GÉZA ÍRÁSAFélreálltambúcsú hagyománytól, hivatástól, egyetemtőlIdén kezdtem a 27. évemet tanárként a…

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem – 2020. szeptember 8., kedd

A múlt héten Pelsőczy Réka, Ascher Tamás és Enyedi Ildikó is bejelentette, hogy nem folytatja tovább az SZFE-n, ahogy Meczner János is vasárnap. A felmondási hullám azután kezdődött, hogy múlt hétfőn Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes bejelentette lemondását. A döntést azzal indokolták, hogy az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust.

Upor mellett szeptember 1-i hatállyal lemondott

  • Novák Eszter oktatási rektorhelyettes,
  • Németh Gábor rektori tanácsadó,
  • Bagossy László, a Színházművészeti Intézet,
  • Balázs Gábor, a Film és Média Intézet vezetője,
    valamint a szenátus valamennyi választott tagja
Németh Gábor: Ez nem csak a Színművészetiről szól, egyetlen egyetem sem marad szárazon
Itt nem jobboldaliak és baloldaliak, hanem demokraták és antidemokraták konfliktusáról van szó – mondja Németh Gábor, a vezetőség egyik lemondott tagja, aki szerint áthidalhatatlan a szakadék Vidnyánszkyékkal. Interjú.

Kiemelt kép: Facebook / Színház- és Filmművészeti Egyetem

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik