Kultúra

Az SZFE Doktori Tanácsa szerint Vidnyánszky Attila alkalmatlan bármilyen oktatási intézmény vezetésére

A Facebookon olvasható a Színház-és Filmművészeti Egyetem Doktori Tanácsának közleménye, melyben azt írják, kirekesztő beszédmódja miatt Vidnyánszky Attila nemcsak a kuratórium, hanem bármiféle nemzeti és/vagy oktatási intézmény vezetésére alkalmatlan. Közleményükben Vidnyánszkynak arra a kijelentésére utalnak, mely az ATV Egyenes beszéd című műsorában hangzott el hétfő este.

Karsai Györgynek (színháztörténész, az SZFE oktatója – a szerk.) én nem fogom tudni soha elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlan arra, hogy befogadja, amit gondolok. […] Egy másfajta gondolkodási móddal közelíteném meg a képzést, és még csak azt sem mondom, hogy a többieknek ezt át kell venni

– mondta Vidnyánszky.

A Doktori Tanács szerint a Nemzeti Színház igazgatója  olyan szavakkal illette a Doktori Iskola vezetőjét, amelyek a nemzetből és a keresztény kultúrkörből való kitaszítással egyenértékűek.

Karsai György egyetemi tanár a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője. Minden akadémiai struktúrában ez a legmagasabb szakmai-tudományos poszt, melyre több évtizedes (akár művészi, akár tudományos) alkotó munkával, mérhető és dokumentált nemzetközi elismertséggel, jelentős akkreditációs súllyal válik választhatóvá egy oktató. […]  A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanáraként nemcsak generációkat tanított az antik drámákon keresztül a színházi gondolkodás alapjaira, de színművészhallgatók százait vezette be a rhétorika, tehát a felépített, tudatos szerkezetekben, logikusan fogalmazó választékos beszéd művészetébe

– írják, majd közleményüket úgy fejezik be, hogy „Karsai György professzor a Doktori Iskola választott vezetője, s tanári tevékenysége, minden pedagógiai eredménye mellett, a Színház- és Filmművészeti Egyetem akkreditációs biztonságát jelenti”.

Amennyiben az őt posztjára helyező kulturális kormányzat és a kuratórium tagjai nem határolódnak el e fogalmazásmódtól, maguk is cinkossá válnak a megengedhetetlen kirekesztésben.

A DOKTORI TANÁCS TAGJAINAK KÖZLEMÉNYEVidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdonosi jogait…

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem – 2020. szeptember 2., szerda

Nagy Ervin: Nagyon rossz lesz, mikor Vidnyánszky Attila egyedül fog ülni az egyetemen
A színészt a Rákosi időkre emlékezteti az, amit a Színművészetivel tesz a politika, és ő is ott lenne a barikádokon, ha most lenne diák.

Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.