Kultúra

Nagy Ervin: Nagyon rossz lesz, mikor Vidnyánszky Attila egyedül fog ülni az egyetemen

A színészt a Rákosi időkre emlékezteti az, amit a Színművészetivel tesz a politika, és ő is ott lenne a barikádokon, ha most lenne diák.

Ahogy megírtuk, hétfő délután lemondott az Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes vezetése, arra hivatkozva, hogy az egyetem autonómiáját felszámolták, és teljesen ellehetetlenült a párbeszéd lehetősége a Vidnyánszky Attila elnökölte új kuratóriummal. Estére a hallgatók zenés-táncos tiltakozást is szerveztek a Vas utcába, amelyet követően egy csapat diák elbarikádozta magát az épületben, mondván, nem engedik be a kuratórium tagjait, amíg a döntéshozók nem teljesítik követeléseiket, és vissza nem állítják az egyetemi autonómia feltételeit (Vidnyánszky ezzel szemben azt állította egy interjúban, hogy az egyetem szenátusának és hallgatóinak végig lett volna lehetősége a párbeszédre és a tárgyalásra, ám nem éltek a lehetőséggel).

A kuratórium lemondását és autonómiát követelnek az SZFE-t elbarikádozó diákok
Kedd délután sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetemet hétfő este elbarikádozó hallgatók, és felolvasták nyilatkozatukat, melyben kemény követeléseket fogalmaztak meg.

Az ügyben sorra szólalnak meg a szakma tagjai, kifejezve szolidaritásukat a hallgatókkal, Nagy Ervin és Lengyel Tamás az RTL Klubnak nyilatkozott a fejleményekkel kapcsolatban, elmondva, hogy nagyon sajnálja, hogy ideáig jutottak a dolgok, de szerinte az egyetemistáknak meg kell harcolniuk a saját egyetemükért.

„Az az igazság, hogy politikai ügyet csinálni a színészképzésből, az szerintem egy ordas baklövés. Nincs olyan, hogy baloldali meg jobboldali színészképzés Magyarországon. Itt volt egy Színművészeti egyetem, aztán lett egy kaposvári, de azt szétdúlták. Pont az az ember, aki most pályázik a budapestire, és akivel én dolgoztam valaha együtt, de azt hiszem, akkor még sokkal nyitottabb ember volt. Nem tudom történt vele az elmúlt tíz évben, és hogy a sértettsége miért állandóan valami politikai segítséget kívánt meg” – mondta Nagy Ervin, aki szerint fontos, hogy a vádakkal ellentétben a diákok itt egyáltalán nem politikát csinálnak, hanem kiállnak a tanáraikért, akikért erre az egyetemre mentek, hogy megtanulják tőlük a szakmát.

Nem akarják elviselni, hogy egyik pillanatról a másikra olyan fajsúlyú döntéseket hozzanak a fejük felett, amivel arra kényszerítik a tanári kart, hogy fölálljon. Ez nagyon Rákosi idők, hogy föntről leszólnak a piros telefonon, hogy mától kezdve így van. Ez szerintem teljesen antidemokratikus, és ezt minden jóérzésű magyar ember érzi, akár jobb, akár baloldalon. A baloldalnak ezt ugyanúgy nem lehetne megtenni, ilyet nem csinálunk demokráciában

– nyilatkozta a színész, aki szerint nagyon rossz lesz, mikor Vidnyánszky Attila egyedül fog ülni az egyetemen, és néz, mert senki nem lesz ott. „Biztos le lehet szerződtetni Gipsz Jakabokat is meg Futottak Még Rizibizit, de valójában itt most az egész szakma azt gondolja, hogy olyan visszafordíthatatlan folyamatok kezdődnek el, aminek az egész ország kárát fogja látni. (…) Mindig mondom a politikának: százötven éves platánfát nem vágunk ki, mert néhány éven belül nem lesz helyette más, ezt értsük már meg. Nem lehet eltörölni a föld színéről és majd holnapután ugyanolyat kapni. Lesz egy csenevész fa, amit nyilván majd a politika marha gyorsan meg akar öregíteni.”

Nagy Ervin mindenkit arra kér, hogy szolidarítson a diákokkal, és állítása szerint maga is ott lenne a barikádok mögött, ha most lenne egyetemista. Akárcsak Lengyel Tamás, aki szintén az RTL Klubnak nyilatkozott az SZFE ügyéről. Szerinte nem nevezhető szakmai egyeztetésnek az, amikor valakiknek a torkán le akarnak nyomni egy ukázt, így érthető az SZFE hallgatóinak és tanárainak reakciója. Úgy látja, ez egy jó helyzet arra, hogy kialakuljon valamiféle összefogás és szolidaritás.

Például a többi egyetem képviselői is odamehetnének, részt vehetnének ebben.  A mi szolidaritásunk pedig az lehet, ha vállaljuk ezt a tiltakozást. Az a borzasztó félelmem, hogy nagyon sokan nagyon kockázatosnak tartják vállalni a véleményüket és ez még inkább meg fogja osztani az embereket.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.