Kultúra

Lezárult a vizsgálat az Eszenyi-ügyben

Lezárult a Vígszínház Felügyelő Bizottságának vizsgálata, melynek során a bizottság összesen 71 írásban, illetve személyesen tett bejelentéssel foglalkozott – tudatta a sajtóval a Főpolgármesteri Hivatal. A közlemény szerint a július 7-9. között tartott meghallgatások után a Felügyelő Bizottság közölte megállapításait a vizsgálatot elrendelő főpolgármester-helyettessel, aki tájékoztatta ezekről a színház új vezetőjét. Gy. Németh Erzsébet arra kérte a színház igazgatóját, Rudolf Pétert – aki egyben az ügyvezetői feladatokat is ellátja –, hogy „saját hatáskörében intézkedjen a Felügyelő Bizottság megállapításait illetően, hozza meg azokat a döntéseket, amelyek biztosítják a színházban folyó szakmai munka nyugodt légkörét.”

Több színészt is meghallgattak már az Eszenyi-üggyel kapcsolatban
Molnár Áron elmondta, rendszerszintű változást szeretnének.

A Főpolgármesteri Hivatalban továbbá folyamatban van egy, az intézményekre – így a színházakra is – vonatkozó Etikai Kódex kidolgozása, amely iránymutatást ad az ilyen esetek kezelésére.

Megkerestük Rudolf Pétert is, aki az alábbi nyilatkozatot adta:

A felügyelőbizottság által lefolytatott vizsgálatról szóló tájékoztatást megkaptam. A színház dolgozóival, a szakszervezettel, a tárvezetőkkel és a megalakuló művészeti tanács tagjaival egyeztetve, az ő véleményüket figyelembe véve fogom meghozni a szakmai döntést.

A vizsgálatot a főpolgármester kezdeményezte a Vígszínházban idén márciusban, miután a társulat több egykori és jelenlegi tagja is bírálta az akkori igazgató, Eszenyi Enikő vezetési módszereit, és elhangzott az is, hogy a verbális erőszak, a nyilvános megalázás és a „felülrendezés” régóta a Vígszínház vezetői kultúrájának részét képezi. Eszenyi végül március 19-én visszavonta az igazgatói pályázatát.

Kiemelt kép: Ivándi Szabó Balázs/24.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.