Kultúra

Több színészt is meghallgattak már az Eszenyi-üggyel kapcsolatban

Elindult a főpolgármester által kezdeményezett felügyelőbizottsági vizsgálat Eszenyi Enikővel kapcsolatban a Vígszínházban, olvasható az ATV hírében. Szerdán több színészt és színházi dolgozót is meghallgattak azok közül, akik aláírták azt a nyílt levelet, melyben szolidaritást vállalnak minden jelenleg is ott dolgozó olyan kollégával, aki hatalommal való visszaélés áldozata.

Molnár Áron, aki már túl van a meghallgatáson, az ATV Híradójának elmondta, rendszerszintű változást szeretnének, azt pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy a következő évadban Eszenyi Enikő visszamenjen a Vígszínházba megtartani az általa rendezett előadások felújító próbáit. Szerinte a Vígszínház dolgozóinak szavaznia kellene arról, hogy Eszenyi visszamehet-e felújítani az előadásait, vagy pedig nem.

Molnár Áron úgy gondolja, ha egy ilyen kezdeményezés létre tudna jönni, és ha a vezetőség hozzájárul ehhez, Rudolf Péter nyitott egy ilyen szavazásra, az azt jelentené, hogy valóban új szelek fújnak a színház falai között, amennyiben viszont nem, akkor ugyanazt a rendszert fogják viszont látni, mint amit szerettek volna lebontani.

A színész egyike volt azoknak a művészeknek, akik nyílt levélben álltak ki a jelenlegi társulati tagok mellett. Utóbbiak arra panaszkodtak, hogy Eszenyi sokszor visszaélt a hatalmával igazgatóként. Molnár Áron szerint a vizsgálat túlmutat az Eszenyi-ügyön, szerinte egy általános érvényű – nemcsak a Vígszínházra kiterjedő, hanem az egész színházi szférára kiterjedő – etikai kódexet kellene létrehozni.

Ezért nagyon fontos megállapítani, hogy amibe mi most márciusban belefogtunk, az nem pártpolitika kérdése, hanem egy rendszer szintű változásnak a kérdése

– hangsúlyozta.

A felügyelőbizottsági vizsgálat eredménye nyár végére lehet meg. Gy. Németh Erzsébet, főpolgármester-helyettes az ATV Híradójának azt mondta, amikor a felügyelőbizottság a vizsgálatot elindította, az volt a kérésük, hogy az ne a színházban folyjon le, mivel akkor még Eszenyi Enikő volt az igazgató, így most az önkormányzati hivatalban zajlik a vizsgálat.

A fenntartó, a fővárosi önkormányzat megvárja a felügyelőbizottságnak a jelentését, és amennyiben bármire fény derül, ami miatt a lépniük kell, akkor lépni is fognak

– szögezte le Gy. Németh.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik