Kultúra

Zsámbéki Gábor 41 év után felmondott a Színművészetin

Pénteken jelentették be, hogy Vidnyánszky Attila lett az egyetem kuratóriumának elnöke.

Zsámbéki Gábor, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Szeptember 1-től, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott

– olvasható a Kossuth-díjas rendező és színházigazgató nyilatkozatában, amelyben azt is elmondja, döntéséről további nyilatkozatot nem kíván adni. Ám egy Youtube-videóra hívja fel a figyelmet, amelyben az SZFE diákjai adják elő Thuküdidész A peloponnészoszi háborújából az egyik dialógust, amelyben az önként behódolás és a teljes pusztulás közti döntés dilemmájáról esik szó.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteken jelentette be, hogy Vidnyánszky Attila lett a Színművészeti kuratóriumának elnöke, egyben a kuratórium többi tagját is megnevezték. Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy az elmúlt hetek tilakozásai nem értek célt.

Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök lett a Színművészetin
A többi kuratóriumi tagot is megnevezték.

Pedig az egyetem feszített tempóban levezényelt alapítványi modellváltása ellen az intézmény számos egykori és jelenlegi hallgatója emelte fel a hangját, az egyetemi autonómiáért aggódó diákok tüntetést is szerveztek a parlament elé. Palkovics Lászlóval való tárgyalásuk azonban nem vezetett eredményre, a miniszter szerint ugyanis „politikai rendezvénybe” fordult az egyeztetés.

Szombat késő este az egyetem is közleményben reagált a minisztériumi döntésre. Mint írják, ők is csak a sajtóból ismerték meg a leendő fenntartójukat – a Színház- és Filmművészetért Alapítványt – irányító kurátorok névsorát. Szerintük a névsor világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslatainkat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerünket nem vette figyelembe, hiszen szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben.

A kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számot tevő felsőoktatási tapasztalata.

Mindezek együttesen ismét azt bizonyítják, hogy esetünkben a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása

– írják.

A modellváltás körül kialakult vitát ebben a videónkban foglaltuk össze részletesebben:

„Egy operatőr nem tud bal- vagy jobboldalian komponálni”
Alapítványi fenntartásba kerülhet Színház- és Filmművészeti Egyetem is. Az alapítvány kuratóriumát pedig a minisztérium nevezi ki. Az egyetem korábbi és jelenlegi hallgatóival, tanárokkal, és a szenátus által rektornak jelölt rektorhelyettessel beszélgettünk.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik