Kultúra

További egykori munkatársak szólaltak meg az Operettszínház zaklatási ügyében

További egykori munkatársak szólaltak meg az Operettszínház zaklatási ügyében. Mint június elején mi is megírtuk, pokoli munkahangulatra és állandó megaláztatásra panaszkodtak az Operettszínház volt munkatársai. Korábban a színház két munkatársa beszélt arról az Indexnek, hogy Kriza Zsigmond, az Operettszínház azóta távozott ügyvezető igazgatója elviselhetetlen munkakörülményeket teremtett, bánásmódja megalázó volt, visszaélt a hatalmával.

Amikor egyiküknek megengedhetetlen megjegyzéseket tett a szexuális életére és a testére is, majd erről tájékoztatták Kiss-B. Atilla főigazgatót is, utóbbi tudomásuk szerint nem vizsgálta ki az ügyet, sőt egyiküket a panaszaira válaszul beküldte egy zárt ajtós, négyszemközti beszélgetésre a megvádolt igazgatóhoz.

Kiss-B. Attila később elismerte, hogy Kriza Zsigmond zaklatásgyanú miatt távozott a színháztól, és azt is állította, hogy egy külső szakemberekkel lefolytatott vizsgálat nem igazolta az állításokat. A vizsgálattal kapcsolatban kérdéseket vet föl a két megszólaló állítása, akik azt mondják, őket senki nem kereste meg a vizsgálat során.

Kiss B. Attila elismerte, zaklatásgyanú miatt távozott az Operettszínház ügyvezetője
A Hír TV műsorában elmondta, Kriza Zsigmondra rávetült a gyanú árnyéka.

Az Index az Operettszínház zaklatási ügyével foglalkozó csütörtöki cikkében újabb, az intézmény három egykori dolgozója erősítette meg, hogy bár nagyon szerettek volna az intézményben dolgozni, a színházban uralkodó légkör, a folyamatos stressz, a fenyegetettség-érzet és a megalázások miatt végül felmondtak.

Elmondásuk szerint „akkor kezdődött a pokol”, amikor 2019 decemberében, azaz az adminisztrációs területen messze leginkább kiemelt, legtöbb feladatot jelentő év végi időszakban – papíron – közös megegyezéssel távozott az osztályuk vezetője.

Reggel minden általunk ismert előzmény nélkül arra érkeztünk a színházba, hogy a felettesünk irodájának lecserélték a zárját; ő lement Kriza irodájába, aztán délelőtt 11-kor már el is ment. Pillanatok alatt eltűnt, és semmilyen tájékoztatást nem kaptunk a színház vezetőségétől sem a kialakult helyzetről, sem arról, azt hogyan tervezik megoldani.

Felettesük távozását nemcsak emberileg tartották furcsának, de munkakörét később sem töltötte be senki, pedig egyes feladatok megoldásának mikéntjét csak ő ismerte. Amit még furcsábbnak tart a cikk egyik megszólalója, hogy ő csak felmondásakor, véletlenül, egy munkatársától tudta meg, hogy tudtán kívül kinevezték az osztály vezetőjévé. Ennek még a dátumát sem tudja, állítása szerint semmilyen erről szóló dokumentumot nem mutattak neki a saját kinevezéséről.

A cikkből kiderül, hogy a munkatársak az év végéig tartó időszakban napi 10-12 órát dolgoztak. Elmondásuk szerint Kriza Zsigmonfszóban közölte velük, ezt „elvárja” tőlük, hasonlóan ahhoz, hogy ne vegyék ki a megmaradt szabadságukat, de ezt kérésre nem volt hajlandó írásba adni.

A megszólalók szerint folyamatos stresszben dolgoztak, ha csak felmerült, hogy találkoznak a vezetés tagjaival, görcsbe rándult a gyomruk vagy elsírták magukat. Arra nagyon ügyeltek, hogy Krizával egyikük se maradjon kettesben, miután az egyik kollégájuk zokogva jött vissza az ügyvezető igazgató irodájából,

Az intézmény egykori munkatársai szerint Kiss-B. Attilának tudnia kellett a színházban uralkodó, sokakat megviselő légkörről, hiszen munkáltatóként hozzá érkezett be a rengeteg felmondás, a főigazgatóval való kommunikációs kísérleteik azonban sikertelenek voltak.

Kiemelt kép: Róka László / Bizományosi / MTVA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik