Kultúra

Operettszínházi zaklatás: hangfelvételekkel bizonyítanák igazukat az áldozatok

Nagyon sokáig féltem. És ez a félelem odáig vitt, hogy a végén, hogyha egyedül voltam az irodában, bezártam az ajtót, hogyha esetleg jönne, akkor ne tudjon bejönni

mondta az RTL Klub Fókusz című műsorában az Operettszínház egyik volt dolgozója, aki pár hete, az Indexnek nyilatkozott először arról, milyen zaklatások és megaláztatások érték a színházban, elsősorban a volt ügyvezető, Kriza Zsigmond részéről. A műsornak a másik korábbi megszólaló is interjút adott, de mindketten kitakart arccal és eltorzított hanggal, továbbra is megőrizve anonimitásukat. A riporter kérdésére, hogy alá tudják-e bizonyítékokkal támasztani állításaikat, egyikük a következőt felelte:

Lehet bizonyítani tanúkkal, akiknek a támogatását magunkénak tudjuk, és lehet bizonyítani hangfelvételekkel is.

Az Operettszínház igazgatója, Kiss-B. Attila múlt héten elismerte, hogy zaklatásgyanú miatt távozott Kriza Zsigmond a színháztól, és azt is állította, hogy egy külső szakemberekkel lefolytatott vizsgálat nem igazolta az állításokat. A vizsgálattal kapcsolatban kérdéseket vet föl a két megszólaló állítása, akik azt mondják, őket senki nem kereste meg a vizsgálat során. A Fókuszban egy részletet is felolvasnak az emlegetett hangfelvételből , az RTL Klub állítása szerint Kiss-B. Attila azt mondja egy épp panaszt tévő munkatársnak:

Ha én ezt meghallgatom és hallgatok vele, akkor én valami olyat vállalok be, amihez az ég világon semmi kedvem, se indíttatásom.

Kriza Zsigmond a Fókusz kérdéseire nem válaszolt, ám egy nyilatkozatban fikciónak nevezte az állításokat, visszautasítva a vádakat. Az Operettszínház pedig annyit reagált, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által indított  – az igazgatói felelősség kérdését körüljáró – vizsgálat lezárásáig nincs közlendőjük.

Kiemelt kép: MTVA Bizományosi/ Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik