Kultúra

Daniel Radcliffe reakciója J.K. Rowling kijelentésére: A transznemű nők nők

Daniel Radcliffe is reagált J.K. Rowling azon kijelentésére, miszerint aki menstruál, az nő. A Harry Potter-könyvek írója egy véleménycikkben írt arról, hogy azok az emberek, akik menstruálnak, mi mások lehetnének, mint nők. Az írót az LMBTQ-szervezetek transzfóbiával vádolják, de most a Harry Potter-filmekben a címszereplőt alakító Daniel Radcliffe is megszólalt a Trevor Project nevű LMBTQ-közösségeket támogató oldalán, melyet ő maga is támogat.

A színész nyilatkozatában elismeri, hogy Rowling „vitathatatlanul felelős” azért, ahogyan bejárta az életútját, de a Trevor Projekt támogatójaként és „mint ember”, sürgetőnek érezte a véleménynyilvánítást.

A transznemű nők nők. Bármely ellentétes nyilatkozat törli a transznemű személyek személyazonosságát és méltóságát, és ellentmond minden olyan szakmai egészségügyi szakszervezet tanácsának, amely sokkal több szakértelemmel rendelkezik ebben a témában, mint Jo vagy én.

– írja.

A Trevor Project statisztikáját idézve hozzáteszi, hogy a transznemű és nem-bináris fiatalok 78 százaléka számolt be a nemi identitásukból fakadó diszkriminációról.

Nyilvánvaló, hogy többet kell tennünk a transznemű és nem-bináris emberek támogatása érdekében, hogy ne érvénytelenítsük személyazonosságukat és ne okozzunk további károkat

– mondta.

A színész nyilatkozában kitért a Harry Potter-rajongókra is.

Azoknak az embereknek, akik most úgy érzik, hogy a könyvekkel kapcsolatos jó tapasztalataik megsérültek vagy csökkentek, nagyon sajnálom a fájdalmat, amit ezen megjegyzések okoztak nektek. Nagyon remélem, hogy nem veszítitek el teljesen azt, ami ezekben a történetekben értékes volt a számotokra.

Kiemelt kép: TOLGA AKMEN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik