Kultúra

Mellette újra az a kisfiú voltam, aki először hallott rock and rollt – hírességek búcsúznak Little Richardtól

Ahogy szombaton írtuk, 87 éves korában meghalt Little Richard, a rock and roll egyik úttörője.

Meghalt Little Richard
A legendás zenész 87 éves volt.

A közösségi médiában a hírességek sorra búcsúznak a legendás zenésztől, ami nem meglepő, hiszen képtelenség lenne felsorolni, ki mindenkinek volt ő példaképe a Beatlestől Bob Dylanen át James Brownig és későbbi zenészgenerációkig.

Mick Jagger például arról ír, hogy mélységes szomorúsággal töltötte el a hír, hiszen kiskamaszként Little Richard jelentette számára a legnagyobb inspirációt, és szerinte a zenéje a mai napig megőrizte azt a nyers energiát, mint amivel berobbant az 50-es évek popkultúrájába.

Mikor együtt turnéztunk, minden este őt figyeltem, hogy kell szórakoztatni és bevonni a közönséget, és mindig nagylelkű volt a tanácsaival irányomban.

írja a Facebookon. Hasonló emlékeket idéz fel Bob Dylan is, akinek Little Richard szintén a „vezérlő csillaga” volt kisfiúként: „az ő ősszellemisége indított engem mindarra, amit pályám során csináltam.”

A 90-es évek elején párszor felléptem vele Európában, és sokat lógtunk együtt az öltözőjében. Mindig nagylelkű, kedves és szerény volt. És még mindig kirobbanó zenész és előadó, akitől rengeteget lehet tanulni. Ilyenkor ő ugyanaz a Little Richard volt, akit először hallottam és csodáltam, én pedig ugyanaz a lenyűgözött kisfiú. Naná, hogy örökké fog élni, de ez olyan, mint amikor az életünk egy része elveszik.

Ringo Starr ugyanezt az érzést egy régi fényképpel szemlélteti, amelyen az akkor már bőven világhírű Beatles-tagok megilletődött kissrácként pózolnak a mosolygós Little Richarddal.

https://twitter.com/ringostarrmusic/status/1259183191232884736?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1259183191232884736&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nbcnews.com%2Fpop-culture%2Fcelebrity%2Flittle-richard-s-death-mourned-music-world-one-really-stings-n1203726

Patti Smith az Instagramon emlékszik meg arról, hogy nyolc éves volt, amikor meghallotta a Tutti Fruttit, és ez lobantotta lángra benne a pozitív anarchiát, ami a mai napig hajtja művészileg és emberileg. David Wild zenekritikus pedig egy anekdotát osztott meg arról, hogy David Bowie egy bulin azzal a kérdéssel vezette oda bemutatkozni Little Richardhoz, hogy „David, akarsz találkozni minden idők legnagyobbikával?”

És persze nemcsak zenészek emlékeznek meg róla, hanem színészek, más hírességek és még a volt first lady, Michelle Obama is:

Érzékiségével, kreativitásával és annak visszautasításával, hogy bárki más legyen mint önmaga, művészek több generációjának fektette le az alapokat. Annyira szerencsések vagyunk, hogy itt volt nekünk.

Kiemelt kép: Hiroyuki Ito/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik