Kultúra

Ötvenéves lett Quentin Tarantino eltűnt múzsája, Uma Thurman

A Ponyvaregénnyel és a Kill Bill-lel bevéste magát a filmtörténelembe, de a Tarantinóval kötött, életre szólónak hitt munkakapcsolatuk mégse tartott örökké. Thurman fénykorában Hollywood egyik legnagyobb csillaga volt, és talán hamarosan eljön a nagy visszatérése is.

Őt akarom rendezni életem végéig

mondta Quentin Tarantino Uma Thurmanről, miután örök szövetséget kötöttek a sikerfilmjeik, a Ponyvaregény és a Kill Bill után.

A kilencvenes és a kétezres évek legnagyobb csillagai között tartottuk számon Uma Thurmant, aki április 29-én lett ötvenéves. A hálás szerepekkel és egy megszállott, lábfetisiszta rendezővel indult be igazán a karrierje, de az utóbbi években szinte teljesen eltűnt. Többet hallani Thurman és Ethan Hawke lányáról, Maya Hawke-ról (a Stranger Thingsben szerepelt), mint magáról Uma Thurmanről. Pedig nem szívódott fel teljesen, csak inkább a tévét választotta, és már több mint huszonöt év telt el azóta, hogy Tarantino megtalálta volna a múzsáját.

Maya Hawke. Fotó: Emma McIntyre /Getty Images for Netflix

Thurman egy igazán multikulturális családba született: apja, Robert Thurman indo-, illetve tibetológus, jelenleg a Columbián tanít, és pár évig buddhista szerzetesként élt (ő volt az első amerikai, akit a Dalai láma szentelt fel), anyja, Nena von Schlebrügge pedig Mexikóvárosban született német és svéd szülőktől, majd modellként dolgozott. A Thurman család két évig Indiában, egy Almora nevű városban élt, aztán visszaköltöztek Massachusettsbe. Uma Thurman buddhista nevelést kapott, sőt, apja szerint lánya egy istennő reinkarnációja, a neve is erre utal. A színészet korán elkezdte érdekelni, de először a modellvilágba kóstolt bele. Már tizenöt évesen a kifutóra lépett, és szerepelt többször a brit Vogue címlapján a nyolcvanas évek közepén. A vásznon egy mára feledésbe merült tinithrillerben, a Kiss Daddy Goodnightban debütált 1984-ben, azonban igazán egy kosztümös filmben, Veszedelmes viszonyokban mutatkozott be John Malkovich és Glenn Close oldalán, amiben a tizennyolcadik századi Franciaország romlott erotikája állt a középpontban.

Semmi izgága tinis nincs benne. Még csak hasonlóval sem találkoztam a korosztályából: az intelligenciája és a tartása rendkívüli

– nyilatkozott még annak idején Malkovich a kollégájáról.

Szeressen téged a Quentin Tarantino

Ha valakivel Uma Thurman filmjeiről beszélgetünk, biztos, hogy először a Ponyvaregény vagy a Kill Bill jut eszünkbe. Mind a kettőt Quentin Tarantino írta és rendezte, és mind a kettejüket a mennyekbe repítette Hollywood a közös munka után. Pedig először fel se merült Thurman neve Mia Wallace szerepére, csak a színésznő ügynöke ragaszkodott a találkozóhoz. Együtt vacsoráztak, és ahelyett, hogy a forgatókókönyvet vesézték volna ki, azon kapták magukat, hogy úgy csevegnek, mint Vincent Vega (John Travolta) és Mia Wallace, akit rásóztak a főnök beosztottjára. Nem sokkal később Tarantino azt vette észre, hogy lelkiismeret-furdalása volt, hogy egy másik színésznővel, egy másik lehetséges Miával beszéli ki a Thurmannel eszükbe jutott, közös ötleteket. Ekkor tudta, hogy megvan a női főszereplője.

Fotó: Miramax Films /Collection ChristopheL /AFP

Egyszerűen csak szuper volt az összhang a Ponyvaregény alatt. Von Sternbergnek ott volt Marlene Dietrich, Hitchcocknak Ingrid Bergman, André Téchinének Catherine Deneuve. Ez egy különleges kötelék, amire büszke vagyok, és remélhetőleg egy nap úgy beszélnek majd Umáról és rólam, ahogy a többiekről.

– mesélte Tarantino a viszonyukról annak idején a Rolling Stone-nak, amit Thurman azért máshogy látott: „Nem hiszem, hogy múzsa voltam. Csak meghallgattam, elmondtam a véleményem Quentinnek, és majd’ belehaltam, hogy segítsek neki egy jó filmet összehozni. De nem azzal töltöttem az időm, hogy egy pódiumon múzsáskodtam. Nagyon megtisztelő, ha inspirálónak talál, de a múzsa címkéje nem nagyon passzol ahhoz, amit igazából csináltam.”

A Ponyvaregény az első állomás volt, és a Kill Bill női gyilkológépét már ketten hozták össze, Uma Thurman még írói kreditet is kapott a filmeknél. A girl power üzenete ordít a vászonról, azonban ezt Thurman szenvedte meg: Michael Madsen vagy műnyál helyett Tarantino köpte le a színésznőjét, és ő is fojtogatta, amikor úgy látszik, hogy egy Gogo nevű tinédzser teszi ezt egy lánccal – bár ez állítólag Thurman ötlete volt.

Miért teszi ezt velem Quentin? Mindig feldarabol, sárral borít be, kikötöz, és fejbe lő egy sörétes puskával. Mi a fene ez? Mármint azt mondja szeret, de mégis miféle szeretet ez?

idézte fel a Billt alakító David Carradine a kolléganőjével folytatott egyik beszélgetésüket.

Fotó: Miramax Films /A Band Apart /Collection ChristopheL /AFP

Uma Thurman és a #MeToo

Bármennyire is szoros a viszony Uma Thurman és Quentin Tarantino között, ott tört el valami, hogy a rendező erőltette a Kill Bill emlékezetes autós jelenetét, amiben Thurman karaktere elszántan Bill felé veszi az irányt, hogy eltegye láb alól. A színésznő kérte, hogy egy kaszkadőr vezessen helyette, mert nem bízik abban az autóban, de Tarantino rábeszélte a felvételre. A kocsis forgatásból baleset lett, amit az Oscar-díjas rendező óriási hibaként ismert el. Még Még Thurman férje, Ethan Hawke is odarepült – akivel már válófélben voltak –, hogy megmondja a magáét, hogy a neje nem kaszkadőr, hanem egy remek színésznő. Tarantinóék évekig veszekedtek, főleg az nem tetszett Thurmannek, hogy tizenöt évébe telt, hogy megkapja a baleseteréről készült felvételeket.

Mégsem volt tehát egy életen át tartó munkaszerelem az övék, és elvileg soha nem jöttek össze. De ahogy mi gyanakodhattunk viszonyra, úgy Thurman két gyerekének apja, Hawke is állítólag azért csalta meg a feleségét, mert ugyanezt sejtette a Kill Bill kilenc hónapig tartó forgatásán.

Egy kreatív közreműködőből és előadóból egy megtört eszköz lettem

– utalt a baleset utáni forgatási helyzetre a színésznő.

Thurman a magánéletéről sosem osztott meg túl sokat, azzal viszont a nyilvánosság elé állt, hogy vele is erőszakoskodott a végül huszonhárom évet kapó Harvey Weinstein. Először egy párizsi hotelszobában környékezte meg, majd Londonban próbálta magát ráerőszakolni, később pedig a producer azzal fenyegetőzött, hogy tönkreteszi a színésznő karrierjét. Uma Thurman azt mondta még 2018-ban a New York Timesnak, hogy ő figyelmeztette Weinsteint, hogy ebbe még bele fog bukni, és elmesélte, hogy a filmmogul megmérgezte a Tarantinóval való kapcsolatát.

Tarantino bevallotta, túl sokat tudott Weinstein ügyeiről ahhoz, hogy ennyi éven át hallgasson, és Uma Thurman is felelősnek érzi magát, hogy sok minden felett a nagyobb jó, azaz a közös filmek érdekében hunyt szemet.

Úgy állok itt, mint aki elszenvedte ezeket, és aki a ködösítés része is volt, úgyhogy ez egy nagyon furcsa csavar az ügyben

– mondta Thurman Weinstein helyzetéről, akivel a Ponyvaregénynél és a Kill Billeknél dolgoztak együtt.

Jöhet még egy visszatérés?

Thurman egész karrierje során ügyelt a család, illetve a munka egyensúlyára: a Kill Bill forgatását, a második gyereke születése miatt halasztották el, de család érdekében kerülte az olyan hollywoodi szuperprodukciókat is, mint A Gyűrűk Ura, amiben Éowyn szerepét mondta vissza.

Bár főleg Tarantinóra emlékszünk Thurmannal kapcsolatban, a színésznőt csupán egyszer jelölték Oscar-díjra (a Ponyvaregényért), és voltak olyan furcsa választásai is, mint a filmtörténelem egyik legrosszabbjának kikiáltott Batman & Robin Arnold Schwarzeneggerrel és George Clooney-val, vagy mint A szuper exnőm. Többször dolgozott együtt Lars von Trierrel (A nimfomániás, A ház, amit Jack épített), majd pár évre, 2015 és 2018 között leállt, és az utóbbi években inkább a sorozatokhoz fordult. Ehhez a bulvársajtó szerint köze lehet, hogy volt élettársával, a milliárdos üzletember Arpad Bussonnal nagyon elmérgesedett a gyermekelhelyezési pere. Busson még azzal is megfenyegette, hogy ha elmegy forgatni, akkor elveszi tőle a lányukat a bíróságon.

2019-ben egy netflixes drámasorozatban, a Chambersben tűnt fel, de az IMDb-je alapján a mozit sem fogja hanyagolni. Nemsokára kijön egy vígjátéka Robert De Niróval, és egy sci-fiben szintén szerepet kapott. Néhány év, és talán eljön Uma Thurman nagy visszatérése.

Fotó: Monica Schipper /Getty Images

Kiemelt kép: Angela Weiss /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik