Kultúra

„Nem hiszem, hogy a lányomnak lesz okostelefonja vagy jogosítványa.” Interjú Aaron Paullal, a Westworld színészével

Aaron Paul a Breaking Bad után újabb izgalmas felkérést kapott. Ezúttal az HBO sikersorozata, a Westworld harmadik évadában debütál Evan Rachel Wood partnereként. A színész nagy álma teljesült azzal, hogy a Westworld-ben játszhat – nem titkoltan hatalmas rajongója a sorozatnak. A sci-fi mániás édesapának a jövőnkről is markáns elképzelése van – erről is beszélgettünk a Los Angeles-i interjúnk alkalmával.

Casting vagy meghívás alapján kapta meg Caleb Nichols szerepét a Westworld harmadik évadjában?

Az ügynökségemtől érkezett egy hívás. Az ügynököm kissé izgatottan azt mondta, hogy elhiszed vagy sem, kaptunk egy elég jó ajánlatot, viszont Lisa Joy és Jonathan Nolan le szeretnének veled ülni, egyeztetni arról, hogy részt tudnál-e venni a Westworld harmadik évadában. Igent mondtam természetesen, de egy kicsit azért alkudoztam. Ez hozzátartozik a dologhoz, hogy profi hatást keltsünk. A kedvenc műfajom a science fiction és mániákus rajongója vagyok a Westworldnek. Mindent szeretek, amit Lisa és Jonathan kitalálnak, hétről hétre követtem a Westworld epizódjait, az állam is leesett, hogy megkerestek.

Mit tudott meg elsőként a karakteréről?

Amikor leültünk Lisa és Jonathan irodájában beszélgetni, az első dolog, amit elmondtak Calebről, hogy te leszel Dolores első emberi interakciója. A jelenet, amikor a parkban először találkoznak, teljesen átformálja Dolores gondolatrendszerét, amelyet az emberiségről kialakított. A szerepem szerint teljesen idegen vagyok számára, semmit nem tudok Doloresről, csak egyszerűen segíteni akarok neki, amikor azt látom, hogy ez a nő bajba került. Dolorest sokkszerűen éri a felismerés, meglepi őt Caleb „emberi oldala” és megváltoztatja a nézőpontját az emberiségről. Azt hiszem, Dolores ekkor valóban megnyílik és szélesebb spektrumban kezdi látni az emberi társadalmat Caleb által. De nem akarok mindent elmesélni!

Caleb milyen tulajdonságával tud a leginkább azonosulni?

Nehéz kérdés. Hiszek az emberiségben.

Hogyan látja Lisát és Jonathant magánemberekként és show-runnerekként?

Lisa és Nolan egy igazi szerelmespár. Döbbenet, hogy mennyire odavannak egymásért, tényleg! Folyamatosan egymásra néznek, teljesen egy hullámhosszon vannak. Mindenen átsegítik egymást. Épp ezért nagyszerű velük dolgozni, mert felemelő, meleg közeget teremtenek. Amikor a forgatási helyszínen vagyunk, az csak egy dolog, hogy milyen erős pozitív energiát árasztanak, viszont a szakmai jelenlétük, a kedvességük a teherbírásuk mindenkit lenyűgöz. Ebben a munkában a legnagyobb kihívást a vég nélkülinek tűnő forgatási órák száma és az állandóan éjszakai forgatások jelentik. Jonathan mindig azt mondja, hogy „a jövő jobban néz ki sötétben” – ezért van ez a sok éjszakai jelenet. Egy idő után persze mindenkit teljesen kimerít ez a műszak, de a lelkesedésünk soha nem hagy alább, mert Lisa és Jonathan képesek bennünk tartani a lelket, és mindenki nagyon elkötelezett a sztorival kapcsolatban és azzal, amit el akarunk mesélni.

Említette, hogy nagy sci-fi-rajongó. Mit gondol a Westworld-ről külső, kritikus szemmel?

A Westworld nagy részben tudományos-fantasztikus sorozat, de mégis más, mint a többi sci-fi, mert az általa bemutatott jövőkép sokkal közelebb áll a közeljövő valóságához és éppen ez benne a vérfagyasztó. Az androidok szinte már itt vannak. Ismered Sophiát? Tudod, ő az első mesterséges intelligenciával ellátott, humanoid robot, aki állampolgárságot is kaphatott. Megnéztem vele az interjút – félelmetes. Próbáltak vele egyeztetni egy közönségtalálkozót is, de annyira be van táblázva, hogy lehetetlen volt. Pedig azon én is nagyon szívesen részt vennék. Hihetetlen volt látni, ahogyan az interjúkérdésekre válaszolt.

Fotó: HBO

A harmadik évad egyik kulcsfontosságú témája lesz Dolores és Caleb kapcsolatának alakulása, amely kihatással lesz a többi eseményre is, Dolores által. Evan Rachel Wood (a vele készült interjúnk itt olvasható) a kezdetektől főszereplője a sorozatnak. Milyen volt beugrani a mélyvízbe és partnereként dolgozni vele?

Nagyon szeretem Evant és nagyon szeretek vele dolgozni. Emberként is nagy tisztelője vagyok, mert egy valódi harcos, aki hisz az elveiben – egy igazi túlélő. Miután tényleg fanatikus rajongója voltam a sorozatnak és azon belül is Doloresnek, elképesztő izgatottságot éreztem a forgatási napok előtt és egyáltalán a közös Westworld-ös munkánk gondolata miatt. Ráadásul egy viszonylag intim közegben dolgozhatunk együtt. Emlékszem, volt egy olyan forgatási nap, amikor visszamentünk az eredeti park díszletébe és Evan Dolores klasszikus, kék ruháját viselte. Tudta, hogy mekkora rajongó vagyok, ezért megkeresett és utánam szaladt, hogy megmutassa magát. Ahogy szaladt felém, a lobogó szőke hajával, a kék ruhában…. Testen kívüli élményként tudnám leírni a pillanatot. Az járt a fejemben, hogy mi történik velem?!? Ez tényleg egy szimuláció? Evan a legjobb, tényleg a legjobb.

Ha már a szimulációt említette, mennyire hisz a Westworld egyik alaptézisében, hogy a világ körülöttünk csak szimuláció? Vagy hogy léteznek párhuzamos világok?

Rengetek sci-fit néztem, de sosem akartam igazából belegondolni a párhuzamos világok teóriájába, vagy abba, hogy a minket körülvevő világ csak egy szimuláció. Ezek félelmetes gondolatok számomra. Viszont most kénytelen voltam szembenézni ezekkel a gondolatokkal. Elkezdtem utánaolvasni a tudományos publicisztikában és próbáltam kicsit elmélyíteni az ismereteimet. Egy alkalommal, egy talk show-ban, egyszerre voltam vendég Neil deGrasse Tysonnal, a Kozmosz sorozat műsorvezetőjével, akinek szintén hatalmas tisztelője vagyok. Ő és Elon Musk számomra két olyan ember a világon, akik megkérdőjelezhetetlenek számomra. Messze-messze okosabbak nálam és a legtöbbünknél, és imádtam egy kicsit belelátni a gondolkodásukba a környezetükben, akárcsak Lisáéba és a Jonathanéba. A tudománynak is sok teóriája van, ami még nem bizonyított, de én kíváncsi természet vagyok, és úgy vagyok vele, hogy szeretem inkább nyitva hagyni az ajtót, minthogy kizárjak dolgokat.

Van egy másfél éves kislánya. Hogyan képzeli el az ő jövőjét mondjuk úgy harminc év múlva, a Westworld valóságának idejében? 

Nem hiszem, hogy lesz okostelefonja, mert már azt biztosan elavult technológia lesz és nem hiszem, hogy lesz jogosítványa az önvezető autók miatt. Ez már nem is a jövő, hanem a jelen. Nekem is részben önvezető autóm van. Eleinte nagyon ijesztő volt, hogy meg kellett benne bíznom, amikor közeledtünk egy piros lámpához vagy egy gyalogos átkelőhöz. Rettegtem, hogy nem állunk meg. De most már annyira megszoktam, hogy simán cipőt cserélek útközben vagy az autópályán keresztbe tett lábbal ülök. Csak kormányoznom kell.

Mit gondol a repülő autókról?

Nem tartom valószínűnek az általános elterjedésüket, mert limitált légtér áll a rendelkezésünkre.

És az otthonában mennyire van jelen a csúcstechnika?

Nagyon hagyományos otthonban élünk.

Manapság a technológia inkább az időnket rabolja a közösségi média aktivitásunkkal, a sok felesleges szörfözéssel. Mi a véleménye, a jövő technológiájában a gépek nekünk fognak dolgozni és inkább időt fogunk nyerni az eszközeink által?

Az száz százalék, hogy nekem csak az időmet rabolják most! Épp ezért próbálom a telefonomat sokszor távol tartani magamtól és nekem nincsen számítógépem. Tíz éven keresztül volt laptopom, de aztán sorozatban kétszer ellopták, és a második eset után úgy döntöttem, hogy akkor nem is kell. Állandóan azon kaptam magam, hogy csak random dolgokat nézegettem, össze-vissza szörfözgettem és egyszer csak azt kérdeztem magamtól, hogy „te mi a francot csinálsz? Miért veszed meg ezt vagy azt a dolgot?” Úgyhogy először összetörtem, amikor másodjára is ellopták a gépemet, de aztán jelnek vettem és próbáltam nem újat venni. És sikerült, ma már nem is igazán hiányzik. Van egy egyszerűbb telefonom és aki ismer, az tudja, hogy nem vagyok jó az sms-ekben és az emailekben. Engem hívni kell és válaszolok. Hogy mi lesz a jövőben? Őszintén szólva azt remélem, hogy visszafelé fogunk haladni kicsit az időben a technológia területén, abban az értelemben, hogy nem leszünk ennyire függők és az eszközök is erre sarkallnak majd bennünket. Nézd meg a mostani fiatal generációt: ilyen magányos nemzedéket még nem láttál. A lájkok, a követők száma határozza meg az életüket és a kedélyállapotukat. Szerintem ez a lejtő maga, hogy képek alapján akarnak kreálni maguknak egy csodálatos világot. A jövő társasági érintkezését inkább úgy képzelem, hogy lesz egy akkora telefonunk, mint egy bankkártya, a pénztárcánkban fogjuk tartani és bármikor el tudjuk érni egymást telefonon, akárhol is legyünk. Nem üzengetünk, hanem hívjuk egymást. És nem lesz rajta fényképezőgép, mert a gyönyörű világot látni és megélni akarjuk, nem pedig egy kereső keretén keresztül látni.

A Westworld 3. évada már elérhető az HBO GO-n.

Kiemelt kép: HBO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik