Kultúra a világ egy fura hely

Hétszáz éves Miki egér rejtőzik egy osztrák templom falán

A Szent Kristóf lábánál feltűnt alak és a Disney-karakter közti hasonlóság vitathatatlan.

A Karintia északi részén, csodás hegyek közt fekvő Malta első látásra csak egynek tűnik Ausztria festői falvai közül, Mária mennybemenetele-templomával azonban messze kiemelkedik közülük.

Fotó: Johann Jaritz

A jórészt a XIII. és XV. század közt született épület gótikus és kora barokk részletei mellett freskók egész sorát is rejti: mennyezetén 1957-ben fedezték fel az ötszáz évesnél is idősebb Krisztus- és szent-ábrázolásokat, a Krisztus születését ábrázoló, a sekrestyében megbújó, egy évszázaddal még idősebb képre pedig 1999-ben bukkantak rá.

A kutatók ekkor már azt hitték, hogy mindent láttak, arra azonban nem voltak felkészülve, ami a római köri köveket is rejtő külső falakon fogadta őket, hiszen a déli oldalon lévő XIV. századi Szent Kristóf-ábrázolás lábánál 2002-ben számos furcsa, középkori bestiáriumokból és kódexillusztrációkról jól ismert lény, köztük egy Miki egérre feltűnően hasonlító alak képére bukkantak.

Balra a Szent Kristóf-freskó, jobbra a lábánál álló alak. Fotó: Wikimedia Commons

A Walt Disney által kitalált, Ub Iwerks által 1928-ban megrajzolt karakternek persze semmi köze sincs a templom falán lévőhöz, ettől függetlenül azonban mégiscsak a rövidesen századik születésnapját ünneplő Disney az egyetlen cég, ami elmondhatja magáról, hogy véletlenül ugyan, de

egy évszázadokon át az emberek meghökkentésére és a bűnöktől való elrettentésére szolgáló figurából csinált milliárdok által kedvelt, nevettető karaktert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik