Kultúra koronavírus

Koronavírus: A művészek átmenetileg lemondanak jogdíjaikról a vendéglátóiparban

Április végéig lemondanak a vendéglátóiparból származó gépzenei és élőzenei jogdíjaikról a szerzők, előadók és kiadók. Az országos járványügyi veszélyhelyzet idején a még üzemelő vendéglátóhelyek is rövidített nyitva-tartással működnek, ágazati válság alakult ki.

A három zenei jogkezelő, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége a lépéssel a vendéglátó vállalkozások jogdíjterheit csökkenti – tájékoztatta az Artisjus pénteken az MTI-t.

Sok étteremnél a fennmaradás a tét, és a házhoz szállítás az egyetlen remény
Az éttermek maximum délután háromig lehetnek nyitva, de házhoz szállítaniuk később is szabad. Óriási bajba került a vendéglátás, sorra zárnak be a helyek, az életben maradáshoz valóban sokat segíthet a rendelés.

A vendéglátóhelyek jogdíjfizetési kötelezettségét a nyitva-tartásukat korlátozó rendelet hatályba lépésétől, március 17-től április végéig függesztik fel. A továbbiakról a jogkezelők folyamatosan tárgyalnak az ágazati érdekképviseletekkel.

A krízisben szintén súlyosan érintett zeneszerzői, előadói és kiadói közösség ezzel a lépéssel szeretné szolidaritásáról biztosítani azokat a vállalkozókat, akik hosszú évek, évtizedek óta rendszeres zeneszolgáltatásuk után fizetett jogdíjukkal fontos pillérét képezik a zenei alkotók jövedelmének. Ez a lépés is segíthet abban, hogy a válságot követően a vendéglátóipari szektor is minél hamarabb visszaálljon a rendes kerékvágásba

– idézte a közlemény Németh Alajos dalszerző-előadót, a Bikini együttes alapítóját, az Artisjus vezetőségi tagját.

Kampány indult a koronavírus miatt veszélybe került vendéglátóhelyek megmentésére
A mentsd meg az éttermet címszóval futó kampányt nemigen kell magyarázni.

Kiemelt kép: Sean Gallup/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik