Kultúra

Nem koppintotta Stairway to Heaven című dalát a Led Zeppelin

Végleg lezárult a Led Zeppelin együttes ellen indított plágiumper, az illetékes szövetségi fellebbviteli bíróság is kimondta, hogy a zenekar nem másolta le a Stairway to Heaven című dala nyitóaláfestését a Spirit együttes egyik szerzeményéből.

A San Franciscó-i fellebbviteli bíróság döntése nagy győzelem Jimmy Page gitáros és Robert Plant énekes számára. A Spirit amerikai zenekar néhai gitárosa, Randy Wolfe vagyonkezelője 2014-ben indított pert a brit rockzenekar ellen annak megállapítására, hogy a rocktörténelem egyik legnagyobb balladájának nyitó gitárdallamát szerzői a Spirit 1968-as Taurus című hangszeres szerzeményéről másolták le.

Wolfe 1966-67-ben írta a számot, évekkel a Led Zeppelin 1971-ben bemutatott Stairway to Heaven című dala előtt. A felperes társszerzőként akarta elismertetni Wolfe-ot, és az elmaradt szerző jogdíjakért kompenzációt akart kapni. A Los Angelesben évekig folyt perben Robert Plant és Jimmy Page azzal érveltek, hogy a Stairway to Heaven gitárdallama egy közismert egyszerű zenei futam, és az 1600-as évekre visszamenőleg találni olyan dallamokat, amelyekben felhasználták. Az bíróság akkor kimondta, hogy nem történt plágium, de a fellebbviteli bíróság új tárgyalást rendelt el eljárási hiányosságok miatt.

(MTI)

Kiemelt kép: DON EMMERT / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik