Kultúra

Alkalmatlanságra hivatkozva elbocsátották a Grammy-akadémia első női elnökét

Alkalmatlanságra és helytelen vezetői viselkedésre hivatkozva hétfőn elbocsátották az amerikai lemezakadémia első női elnökét, Deborah Dugant, aki megkérdőjelezte a Grammy-díjat odaítélő akadémia jelölési gyakorlatát és fellépett a zenei életben tapasztalt szexuális zaklatások és mérgező kultúra ellen.

A lemezakadémia igazgatótanácsának döntésében „két alapos és független vizsgálat” eredményére hivatkozott az elbocsátással kapcsolatban. Mint írták, igazolódott, hogy Dugan vezetői hibákat követett el és kudarcot vallott, ugyanakkor konkrét magyarázattal nem szolgáltak. Dugan január óta kényszerszabadságon volt azután, hogy a Grammy-díjátadó előtt a lemezakadémia egy régi alkalmazottja helytelen viselkedéssel vádolta meg. A lemezakadémia szerint ez a vád csak egy volt a sok közül, ami a későbbi vizsgálat során felmerült a volt elnökkel kapcsolatban.

Dugan kinevezése után erőteljes beavatkozást igért a szerinte nőkkel szemben diszkriminatív, általa „fiúklubnak” nevezett szervezetben. Számos példát hozott fel a szervezet helytelen működésével kapcsolatban, és egy alkalommal szexuális zaklatással vádolta meg a lemezakadémia vezető jogászát, amiről bejelentést is tett az egyenlő bánásmód hatóságnál.

Deborah Dugan hangsúlyozta, hogy a lemezakadémia említett vizsgálataiban sem a meghallgatása, sem az összeegyeztethetetlenséggel és szavazási szabálytalanságokkal kapcsolatos felvetései nem szerepeltek. Közleményében úgy fogalmazott, a lemezakadémia működését ismerve nincs meglepve a fejleményen. Utalt arra, hogy tovább küzd majd a szervezet korrupciója ellen, a Grammy-szavazási eljárás megreformálásáért és a diszkriminatív szervezet elszámoltathatóságáért. Dugan csupán öt hónapig töltötte be a lemezakadémia vezetői posztját januári eltávolítása előtt. A lemezakadémia még az ő elnöksége alatt jelentette be, hogy 2025-ig meg akarja duplázni női tagjainak számát 2500 további női tag felvételével.

A szervezet nevében hétfőn az ügyvezető Harvey Mason Jr. bejelentette, hogy új elnököt keresnek Dugan helyére. A nő ügyvédjei hétfőn úgy értékelték, a lemezakadémia lépése azt jelzi, hogy a szervezet nem hagy fel a nőgyűlölő, diszkriminatív, szexuális zaklatást, korrupciót és összeegyeztethetetlenséget eltűrő gyakorlatával.

(MTI)

Kiemelt kép: ANGELA WEISS / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik