Kultúra

Nádasdy Ádám mellett elsőkötetes szerző is esélyes az Aegon Irodalmi Díjra

Megvan a 2020-as Aegon Irodalmi Díj esélyeseinek shortlistje. A díj idén már tizenötödik éves, így változtattak néhány dolgon, többek között azon, hogy a legesélyesebbeket már nem tízes, hanem csak ötös gyorslistára válogatták. Emellett az is új, hogy ezt az öt könyvet egy ötfős zsűri válogatta arról a hosszú listáról, amit egy hét főből álló szakmai testület állított össze a tavalyi év hazai szépirodalmi könyvtermésének javából.

Íme, a 2020-as Aegon Irodalmi Díj shortlistesei:

Barnás Ferenc: Életünk végéig (Pesti Kalligram)
Csabai László: A vidék lelke (Magvető Könyvkiadó)
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető Könyvkiadó)
Láng Zsolt: Bolyai (Jelenkor Kiadó)
Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt (Magvető Könyvkiadó)

A lista egészen színes, helyet kapott elsőkötetes és már Aegon-díjas szerző, történelmi nagyregény, novella és vers is, a jelöltekhez pedig a zsűritagok, Fáy Miklós kritikus, Lévai Balázs rendező, producer, Ott Anna irodalomszervező, Szabados Ágnes műsorvezető-szerkesztő és Széchenyi Ágnes irodalomtörténész személyes ajánlásokat is fűztek.

A költészet mindig zöldmezős beruházás is. De Nádasdy kötete azt üzeni nekünk, élj úgy, ahogy akarsz, legyél bátor az életformád kiválasztásában.

– mondta Széchenyi Ágnes irodalomtörténész Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt című verseskötetéről. Fáy Miklós szerint

öröm olyan könyvet olvasni, ami tudja a szabályokat és tiszteli a szabályokat,

és Csabai László A vidék lelke című kötete épp ilyen. Fáy nagyra értékeli azt a teljesítményt is, hogy az ötvenes évekről szóló szövegek valóban a kor stílusában íródtak. Hogy annak miért örül, hogy csak a szereplők hordanak gumicsizmát és ő nem, az kiderül könyvajánlójából.

Minden sztoriról azt érzem, hogy velem is megtörtént vagy megtörténhet. Biztos azért is, mert egyidősek vagyunk a szerzővel, az én nyelvemen beszél és az én történeteimet meséli. Legnagyobb mondanivalója, hogy mekkora gát van a szüleinkkel, nagyszüleinkkel, párkapcsolatainkban zajló kommunikációban

– Szabados Ágnes az elsőkötetes Harag Anita novelláskötetét ajánlja.

Van benne szex is, de psszt… (…) ha egy buliban bölcsészként beszorulunk egy matematikus és egy fizikus közé a konyhában, nagyon menő a nemeuklidészi geometriával villogni

– mondja Lévai Balázs Láng Zsolt nagyregényéről.

Beengedett egy nagyon zárt világba, amit ezen a 400 oldalon megteremtett – nem is akartam onnan kijönni, érdekel ez a férfi, érdekel ez a sok rokon körülötte

– Ott Anna szerint ez a Barnás könyv egyik erőssége: kézen fogja az olvasót, úgy viszi végig a tizenegy tagú nagycsalád életén. Ismerős helyszíneken – a pomázi HÉV-megálló kocsmája – mozogva, ismeretlen helyzetekkel szembesít.

A zsűritagokkal készített könyvajánlók a díj Facebook-oldalán teljes hosszban láthatók. Az öt gyorslistás jelöltből tavasszal választják ki a zsűritagok a díjazottat, az ünnepélyes sajtótájékoztató 2020. április 22-én lesz.

Kiemelt kép: Aegondíj Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik