Kultúra

Bán Teodóra miatt rezeg a léc a főváros és a kormány színházakat érintő egyezségét illetően

Bár Karácsony Gergely nemrég a Facebookon jelentette ki, hogy tartani fogja magát a decemberi Madách téri tüntetésen tett kijelentéseihez és megvédik a színházainkat, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője keddi sajtótájékoztatóján nem tűnt ennyire fényesnek a helyzet.

Az Index azt írja, hogy a Gulyás és Láng bejelentette, amennyiben nem Bán Teodóra lesz a Szabad Tér Színház következő igazgatója, hanem Benkő Nóra, megszakítják a tárgyalásokat a fővárossal, és a kormány nem finanszírozza tovább a budapesti színházakat.

Karácsony Gergely: Nem adunk át egyetlen színházat sem a kormánynak
A Víg, a Thália és a Madách színház is közös finanszírozású lesz az állammal.

Decemberben írtunk róla, hogy a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadokat működtető Szabad Tér Színház vezetésére csak egyetlen pályázó, az intézményt 2002 óta igazgató Bán Teodóra jelentkezett, pályázatát érvénytelenítették. Bár Gulyásék szerint politikai döntés született, Karácsony Gergely ezt akkor tagadta.

Gulyás Gergely és Láng Zsolt a sajtótájékoztatón elmondták, hogy természetesen nem akarják megsérteni az önkormányzati autonómiát, „nyitottak az érdemi vitára”, de hozzátették, hogy állami támogatás nélkül valószínűleg több színháznak is be kell zárnia, amennyiben a főváros nem von el pénzt más területekről.

Bán Teodóra: Magyarázatra szorul, hogy a pályázatom miért nem kapott zöld utat
A Szabad Tér Színház élén változást szeretne az új városvezetés, amely strukturális átalakításra hivatkozik. A kormánysajtó politikai tisztogatást emleget, noha Bán Teodórát még a Demszky-korszakban nevezték ki.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik