Kultúra

Karácsony Gergely: Nem adunk át egyetlen színházat sem a kormánynak

A vállalás betartása azonban szerinte nem veszélyeztetheti a város működőképességét, így többek között a Víg, a Thália és a Madách színház is közös finanszírozású lesz az állammal.

Szerdán tárgyal a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költségvetéséről, melyen az egyik fontos téma a fővárosi színházak sorsa lesz. Karácsony Gergely a Facebookon jelentette ki, hogy tartani fogja magát a decemberi Madách téri tüntetésen tett kijelentéseihez.

Azt mondtam ott, megvédjük a színházainkat, amelyeknek egy rossz és káros törvény veszélyezteti a művészi szabadságát. Utálatos helyzet, utálom magam is ezt a törvényt, ezért úgy kellett ebben az ügyben is számolnunk, hogy figyelemmel legyünk arra, nem csak színházakat kell finanszíroznunk ebben a városban.

– írja  főpolgármester, ám azt is hozzáteszi, hogy ezen vállalás betartása nem veszélyeztetheti a város működésképességét. A fővárosi színházak költségvetését jelentős részt állami támogatások teszik ki, a decemberi törvénymódosítás értelmében a fenntartó önkormányzatoknak dönteniük kell, hogy tisztán önkormányzati, tisztán állami, vagy vegyes fenntartásban működtetik-e tovább a színházaikat. Amennyiben igényt tartanak állami pénzre, a kormány beleszólhat az igazgató személyébe. Karácsony öt pontban összegezte álláspontjukat, amihez tartani fogják magukat a kormánnyal való tárgyalások során is:

1. Nem adunk át egyetlen színházat sem a kormánynak, még ha kérik, akkor se: minden színház fenntartói joga a fővárosnál marad.

2. A művészi szabadságukban veszélyeztette színházakat tisztán önkormányzati finanszírozásba vonjuk, vagyis nem lesz az államnak beleszólása a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó művészeti munkájába.

3. A tisztán önkormányzati finanszírozású színházak mellett lesznek a városban vegyes – vagyis állami és önkormányzati – , és tisztán állami finanszírozási kőszínházak is. Utálatos helyzet, mondom, de ezt kényszeríti ránk a fővárosnak hagyott szűk mozgástér. (Az előterjesztés szerint az alábbi színházak lennének közös finanszírozásúak az állammal: József Attila Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Madách Színház, Thália Színház, Új Színház és a Vígszínház.)

4. Biztosítani kell a független színházak és előadóművészek művészi szabadságát azzal, hogy a támogatásukra eddig biztosított pénzt ezután is megkapják, a fővárosi művészek esetén pedig ennek a támogatásnak az elosztásáról a főváros által jelölt kuratórium dönt elvszerű módon.

5. A fővárosi Szabad-Tér Színházat – amely nevével ellentétben nem klasszikus színház, inkább színpad és rendezvényhelyszín -, a jövőben valós funkciójának megfelelően üzemeltetjük tisztán önkormányzati finanszírozásból. Ezt a színpadot többek között független színházi produkciók befogadására is alkalmas helyszínné tesszük, ehhez igazítjuk a cég jogi státuszát és működtetését. Így védjük meg a kormányzati befolyástól veszélyeztetett művészszínházainkat. Számomra ez az elsődleges. A kialakult helyzetet a kormány kényszerítette ránk, ebből próbáljuk a legtöbbet kihozni – bízva abban, hogy már nem kell már sokáig együtt élnünk ezzel az utálatos törvénnyel.

Holnap tárgyal a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költségvetéséről, a szűk mozgástéren belül a budapestieknek tett…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. február 25., kedd

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.