Kultúra

Scherer Péter: Az élet utánozza a színházat

A Magyar Hang készített interjút Scherer Péterrel, amiben arról is beszélt, hogy milyen nehéz a fiatalokat megszólítani a színházzal, és egy pillanat alatt el lehet veszíteni őket, ha egy előadás nem működik. Azt is tudja, hogy a tizenéveseket nem lehet leültetni egy Jancsó-film elé, ugyanakkor az jó, hogy a híres jeleneteit Mucsi Zoltánnal rengetegen megnézik például a YouTube-on. Az egyik ilyen a hidas részlet a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmből, a színész karaktere, Pepe le akarja vetni magát a Lánchídról, de barátja, Kapa (Mucsi Zoltán) lebeszéli róla. Sőt, a végén arról poénkodnak, hogy Kapa megveszi a Várat, kihajítja onnan az aktuális kiállítást, és felújítja az épületet. Ráfér.

Pedig csak improvizáltunk. A felvételkor nem voltunk kikötve, úgy éreztem, hogy biztosítókötéllel nem tudom hitelesen megcsinálni, ezért kértem, hogy anélkül vegyük fel, mire a kaszkadőr szakértő fogta magát, és hazament, annyira kiakadt. A forgatókönyv szerint ott lett volna vége a jelenetnek, hogy „Menjünk le, kapjunk be egy sört”, de ahogy elindultunk lefelé, elkezdtünk imprózni. „Kidobatok onnan minden szart, kiveretem a falakat, nagy, amerikai konyha, úszómedence persze, rendbe hozom az egész kócerájt”, mondja a Zoli a jelenet végén. A szakmán belül erre általában azt szoktuk mondani, hogy az élet utánozza a színházat.

Az szintén felmerült, hogy az országjáró, fiataloknak szóló Nézőművészeti Kft. veszélybe kerül-e az új színházi törvény miatt más, független társulatokhoz hasonlóan. Scherer Péter elmondta, hogy reméli, fölöslegesen nem fogják tönkretenni a szakmát, és csinálhatnak még jó színházat.

Magyarországon nem lehet olyan árat megszabni, amiből fenn tudja magát tartani egy társulat, ezért van szükség az állami támogatásra. Ezzel a kulturális kormányzat is tisztában van. Ha fenn akarják tartani ezt a színes és csodálatos színházi világot, akkor muszáj áldozni rá.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik