A dél-koreai egészségügyi minisztérium kénytelen volt kiadni egy közleményt, amiben leszögezték, hogy a Koreában annyira népszerű, fűszeres, csilis, gyömbéres, fokhagymás savanyú káposzta, azaz a kimchi nem előzi meg az egyre terjedő, egy kínai piacról kiinduló koronavírust – írja a Guardian.
A 2003-ban kitört, hasonló SARS-vírusnál a tudósok arra jutottak, hogy azért volt Dél-Koreában annyival kevesebb beteg, mert a kimchi megvédte az immunrendszerüket, és a fermentáció egy olyan baktériumot hozott létre, ami segít legyőzni a fertőzést. Állítólag ez még a kimchi piacát is megdobta, pedig erősen megkérdőjelezhető az eredmény.
A közlemény viszont igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, és elmondták, hogy a Kínából érkezett kimchi sem jelent feltétlenül nagyobb kockázatot.
Az a legbiztosabb, ha sokszor mosunk kezet, és kézfertőtlenítőt használunk.
Kiemelt kép: Sven Braun/dpa-Zentralbild/dpa/AFP