Kultúra

Pintér Bélát jutalmazták a feltámasztott rangos irodalmi díjjal

A Kukorelly Endre kezdeményezésére az idén újraalapított Baumgarten-díjakat csütörtökön adták át a Gundel étteremben. Mint azt megírtuk, az író fel szerette volna támasztani az 1929 és 1949 között működő, egykori Baumgarten-díjat, hogy ezzel is ellensúlyozza a politikai alapon kiosztott irodalmi díjakat. A tervek szerint évente öt díjat és hat jutalmat osztanának ki, melyek összértéke az idén 5 200 000 forint volt.

Az államot megkerülve díjazzák az írókat
A közösségi finanszírozású Baumgarten-emlékdíjat Kukorelly Endre alapította, és most csütörtökön adják át.

A közönségi finanszírozással újjáalapított Baumgarten-díj első díjazottjai: Marno János, Márton László, Pintér Béla, St.Turba Tamás és Christina Viragh. Jutalomban részesült: Bán Zoltán András, Bartók Imre, Csehy Zoltán, Kulcsár-Szabó Zoltán, Peer Krisztián, Szilágyi Zsófia.

Lemondóan, beletörődve konstatáljuk újra meg újra, hogy az irodalmi díjazás kiszolgáltatott az aktuális kormányzatnak, a tavaly márciusi díjazások azonban minden eddigit alulmúltak. Ezért fogtam most bele: Facebook-oldalt és -csoportot alakítottam Gyümölcsöskert – Baumgarten-díj néven, ideiglenes számlaszámot mellékeltem, befizettem egy összeget, ezzel mindenkit a projekt támogatására biztatva, azok számára, akik befizettek és alapítók kívántak lenni, a Facebookon alakuló ülést hirdettem a Gyümölcsöskert – Baumgarten Emlékdíj Egyesület bejegyzését beindítandó, és 2019. december 11-én a megjelentek mint alapítók ezt el is határozták

– írta Kukorelly a díjról a közleményében.

A díj első kurátora Kukorelly Endre, a szakmai tanácsadók pedig Kemény István, Margócsy István és Nemes Z. Márió voltak. A Baumgarten Ferenc Ferdinánd alapította díj annak idején olyan irodalmárokat díjazott, mint József Attila, Krúdy Gyula, Füst Milán és Weöres Sándor.

Fotó: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik