Kultúra

Dal készült Bayer Zsolt kedvenc üdvözlési formájából

Linczényi Márkó új videoklipje olyannyira a mai Magyarországról szól, hogy a címe: Szia Uram! A videó a 24.hu-n látható először.

Linczényi Márkó a minap búcsúztatta el a szebb napokat is megélt Kolin névre hallgató zenekarát. Ez a sajnálatos hír magában hordoz egy másik fájdalmasat: mivel nem lesz több koncert, oda az évekkel ezelőtt kötelező elemként a közönség soraiból kiemelt nőáldozatok lesmárolása. Mondjuk, manapság nem is venné jól ki magát ilyen gesztus, hiszen a 36 éves zenész májusra várja első gyermekét bájos kedvesétől. Azt speciel nem tudni, hogy a kismama a csókosok közül való-e.

Márkó zenei tevekénysége eklektikus, annak ellenére, hogy most a törekvés egyértelmű: a művész ezzel a számmal azt az irányt követi, melyet olyan alkotók fémjeleznek, mint Pixa és az AK26. Ők rekordszámokat produkáló slágerekkel tarolnak a YouTube-on; műveiket a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük daloknak, sokkal inkább megzenésített internetes mémeknek. Pixa legsikeresebb neologizmusa a „hajadismilyen” kifejezés, amivel a szelfiző fiatalság elé állít görbe tükröt. A videoklip legnagyobb sztárja Vágvölgyi Noémi (bárkit is takarjon ez a név), az egyik legnépszerűbb hazai mémgyáros. A Mr Busta által létrehozott AK26 tagjai pedig a fogyasztói társadalom túszaira fókuszálnak minden egyes számukkal, mégpedig úgy, hogy luxusmárkákat énekelnek meg. Fontos megemlíteni, hogy mémsláger műfaját Sickratman teremtette meg a Buzi-e vagy? című örökzölddel – pechjére 2004-ben még nem léteztek videómegosztó oldalak.  A Szia Uram klip azonban már abban a korban készült, amikor mindenki otthon gyártja a mémeket.

Tévedés azt hinni, hogy Bayer Zsolt kedvenc üdvözlési formáját akarta mjuzikelesíteni Márkó. A zenész fél évig a telefonjával rögzített beszélgetéseket edzőteremben, festékboltban, közértben, autószerelőnél, utcán, vagyis az élete különböző terepein. A dalban egybegyúrt, legtöbbször izmos férfiak között zajló bratyizós, modern modorosságokat. Letegezlek, meg nem is. Mélységesen tisztellek, meg nem is. Szóval: „Szia, uram.” A videóklipben Markó laptopjának monitorját láthatjuk, hiszen a történet nem áll másból, mint képernyőfelvételekből, ahogy az alkotó a különböző párbeszédekhez keres mémeket. Így került közös klipbe Vajna Timi fánkja és Schobert Norbi lángosa.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

A @ataszjelenti trójai falovaként a TV2-ben. #szabad #kellatasz

Diszkó Márkó (@markolinczenyi) által megosztott bejegyzés, Dec 20., 2019, időpont: 12:59 (PST időzóna szerint)

A Szia Uram inkább szellemes, mint kekec, és most épp nincs politikai felhangja, azonban  az alkotó legutóbb a TV2-n cibálta meg az oroszlán bajszát, amikor egy TASZ-os kampánykellékben, egy SZABAD feliratú pólóban ült be a Mokka stúdiójába. Takács Bence műsorvezető arca mindent elárult: ha valaki nem emlékezne, a korábban a felcsúti Puskás Akadémia kommunikációs tanácsadójaként dolgozó fiatalember karrierjét az lőtte az égbe, hogy pár éve Tusványoson kölcsön adta rikítóan zöld ingét Orbán Viktornak, miután a miniszterelnök összemaszatolta a sajátját. A Mokka történetének tán leghosszabb vágóképeit a Márkóval készült beszélgetés alatt használták, alighanem azért, hogy minél kevesebbet mutassa a kamera az illetlen ruházatot.

Hogy mi a tanulság?

Hasonló beállítottságúakkal érdemes bratyizni.

Szevasz, uram.

Márkó jelenlegi szólóprojektje egyébként az Antilope Kid, és a legkülönbözőbb stílusokban hallhattunk már tőle számokat. Orbán Viktornak címzett üzenet a Nőügy, vagy Szabó Simonnal csinálta meg a világ legbunkóbb, kirekesztő számát virágnyelven. Márkó emellett a 90-es évek felszentelt főpapjaként Diszkó Márkó néven dj-zik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik