Kultúra

Folytatnák a Szomszédok főszereplői, de kellenek-e még?

Legalábbis azok, akik vállalták a szereplést a sorozat 332. részének nevezett szilveszteri visszatekintő műsorban a Life TV-n. De lehet még létjogosultsága a Szomszédoknak 2020-ban?

A 25 perces riportfilmet szilveszter este tűzte műsorára a Life TV, és a Szomszédok egykori rendezője, Horváth Ádám munkatársa, Bujtás János készítette a sorozat utolsó részének huszadik évfordulójára. Bár az első hírek még arról szóltak, folytatódni fog a sorozat, idejében kiderült, hogy csak egy visszatekintő, nosztalgikus műsor lesz, melyben néhány egykori szereplő is megszólal.

Vágási Feriékkel jön a Szomszédok szilveszteri adása
Ábel Anita nem tér vissza, de Nemcsák Károly, Ivancsics Ilona és Pásztor Erzsi is látható lesz benne.

Így végül Alma (Fehér Anna), János (Trokán Péter), Juli (Frajt Edit), Feri (Nemcsák Károly), Jutka (Ivancsics Ilona) és a másodrendű szereplőből időközben kultikus kedvenccé vált Janka néni (Pásztor Erzsi) szerepeltek a műsorban, némi archív bakiparádé és összevágott jelenetek társaságában. A színészek egyrészt arra próbálták megtalálni a választ, hogy mégis mi lehetett a sorozat titka, másrészt elképzelték, hol tarthat most, húsz évvel később a karakterük az életben.

Érdekes volt látni, hogy a legtöbbjük a saját életéhez kötötte volna a Szomszédokbeli karaktere életútját: így például a ma már színházigazgató Nemcsák szerint Feri is egy nyomdai cég vezérigazgatója lett volna. Egyáltalán, nyilvánvaló, hogy azok a színészek, akik most kötélnek álltak és vállalták a szereplést a műsorban, azoknak érezhetően ez volt életük legfontosabb szerepe, ez hozta meg az ismertséget a számukra, és kimondatlanul is úgy érzik, a saját személyiségük is belekeveredett a sorozatbeli szereplőkébe.

Amellett, hogy a műsorban volt néhány szórakoztató és eddig nem látott momentum – leginkább Kulka Jánosnak köszönhetően, aki egymás után vagy tucatszor rontotta el egy monológját, amely úgy kezdődött, hogy „A bőrkabát…” –, azért a lényeg mégis csak az volt, hogy gyakorlatilag kitette a kirakatba a sorozatot, amit néhányan érezhetően szívesen folytatnának. Legalábbis a megkérdezettek szinte mind igennel válaszoltak, természetesen a szükséges anyagi, szakmai stb. feltételek teljesülése esetén. De hogy lesz-e olyan tőkeerős csatorna vagy egyéb tartalomgyártó cég, amely ráharap a Szomszédokra, hát nem tűnik valószínűnek. Eleve nem él már az egész sorozat atyja, Horváth Ádám, mint ahogy meghalt Zenthe Ferenc, Komlós Juci, Palócz László és Raksányi Gellért is, mások pedig már vagy túl idősek egy ilyen munkához, vagy nem akarnak részt venni benne: ilyen például a tévés műsorvezetőként sikeres Ábel Anita, aki félreérthetetlenül megmondta nemrég:

Sok sikert kívánok a folytatáshoz, ha valóban lesz, de ebből a társulatból én 1999-ben kiléptem!

A másik nehézség az lehet, hogy a Szomszédok egyértelműen a rendszerváltás sorozata volt, a nyolcvanas-kilencvenes évek gyermeke, mely elért egyfajta ironikus retro-népszerűséget a mai fiatalok körében, de alighanem kicsit félreértik ezt a jelenséget azok a színészek, akik ebben a műsorban is folyton arra hivatkoztak, hogy a fiatalok imádják a sorozatot. A Szomszédok éppen, hogy azért olyan népszerű, mert azt a korszakot mutatja, melyben a szereplők már azt a világot se értették igazán (lásd Vágási Ferit, aki beszáll az internetbe), mit kezdenének a mai tempóval?

Végül talán a legfontosabb szempont: a Szomszédok annak idején kínosan próbált nem politizálni, pedig ha ma bárki közéleti témájú filmet vagy sorozatot készít, annak tudnia kell, hogy manapság MINDEN politika. Az is, ha valamelyik szereplő szóvá teszi, hogy nincs vécépapír az orvosi rendelő mosdójában, és az is, ha egy másik megjegyzi, hogy túl sokat keresnek a magyar futballisták. Lehet persze ilyen kiszólások nélkül is teleregényt csinálni, de hát a Szomszédok pont ezekről a kisemberi nyavalygásokról is szólt. Éppen ezek miatt is nehéz elképzelni, hol és kikkel folytatódhatna a sorozat úgy, hogy az még tényleg az eredeti utódja lehessen.

Borítófotó: Life TV

Ajánlott videó

Olvasói sztorik