Kultúra

Négy női taggal bővült az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia

Négy új tagja lett az irodalmi Nobel-díjakat odaítélő Svéd Akadémiának. Az így 18 tagúvá vált testület négy nővel bővült, a finn Tua Forsström mellett a svéd Ellen Mattson, Anne Swärd és Lisa Wikforss is csatlakozott. A testület védnöke, XVI. Károly Gusztáv svéd király is részt vett azon a pénteki ceremónián, amelyen a négy nőt a testület tagjává avatták.

Két külső tag is távozott az irodalmi Nobel-díj bizottságából
Kristoffer Leandoer irodalomkritikus és Gun-Britt Sundstrom író, fordító is kilépett a testületből.

A Svéd Akadémia tekintélyét az utóbbi időben szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányok tépázták meg, emiatt tavaly nem hirdettek irodalmi Nobel-díjast sem. A 2018-as irodalmi Nobel-díj nyertesét a 2019-es díjazottal együtt hirdették ki idén októberben. A 2018-as év irodalmi Nobel-díjasa a lengyel Olga Tokarczuk lett, míg a 2019-es év díjazottja Peter Handke osztrák író, akinek elismerése sokak körében nagy felháborodást keltett.

A fizikai, a kémiai és a közgazdasági díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, az orvosi díjat a stockholmi Károly Egyetem (Karolinska Institutet), az irodalmi díjat a Svéd Akadémia, a Nobel-békedíjat a Storting, a norvég parlament által megválasztott öttagú bizottság ítéli oda, mivel a díj alapításakor Norvégia és Svédország uniót alkotott.

Peter Handke állítja, Milosevic előtt egyszer sem hajolt meg, sem belsőleg, sem külsőleg
Bár egy újságíró azt írta, az író állítólag rokonszenvét fejezte ki Milosevic iránt, Handke szerint soha.

(MTI)

Kiemelt kép: JONAS EKSTROMER / TT NEWS AGENCY / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik