Kultúra

Peter Handke állítja, Milosevic előtt egyszer sem hajolt meg, sem belsőleg, sem külsőleg

Az irodalmi Nobel-díj idei egyik nyertese, Peter Handke osztrák író szerdán egy német lapnak adott interjújában védelmezte korábbi, szerbekről megfogalmazott álláspontját az 1990-es évekbeli balkáni háborúval kapcsolatban, de hangsúlyozta, hogy „sohasem hajolt meg” Slobodan Milosevic előtt.

A Svéd Akadémia döntése, amellyel Handkének ítélte oda a Nobel-díjat, sokakban felháborodást keltett az írónak a balkáni háború idején hangoztatott kijelentései miatt. Handkét egyebek mellet azért is bírálták, mert 2006-ban beszédet mondott a háborús bűntettek, népirtás és emberiség elleni bűntettek miatt nemzetközi bíróság elé idézett Milosevic temetésén. Handke a Die Zeit német hetilapnak nyilatkozva elmondta, „természetes”, hogy ott kellett lennie 2006-ban Milosevic temetésén.

Áll a bál a Milosevicet mosdató Peter Handke Nobel-díja miatt
Óriási a felháborodás a Balkánon, mert a kitüntetett megkérdőjelezte a boszniai népirtást. 

Az utolsó választások egyikén Jugoszlávia felbomlása ellen szavazott. A temetése egyúttal Jugoszlávia temetése is volt. Az emberek már elfelejtették, hogy ezt az államot Hitler birodalma ellen alapították?

– mondta az író, hozzátéve, hogy Milosevic előtt „egyszer sem hajolt meg, sem belsőleg, sem külsőleg”.

Egy újságíró azt írta, hogy állítólag rokonszenvemet fejeztem ki Milosevic iránt. Soha!

– mondta a szerző a Die Zeitnek.

Az író azért sem mentegetőzött, hogy az A Journey to the Rivers: Justice for Serbia című 1997-es kötetében olyasmiket állított, ami miatt azzal vádolták, hogy bagatellizálja a szerb háborús bűntetteket.

Egy szót sem lehet elítélni, amit Jugoszláviáról írtam, egyetlen egyet sem. Ez irodalom

– hangsúlyozta, és kijelentette, hogy annak idején „a Szerbiával kapcsolatos jelentések monotonok és egyoldalúak voltak”.

A Szerbiának való igazságszolgáltatásról volt szó. Hogyan ismerhette el Németország Horvátországot, Szlovéniát és Bosznia-Hercegovinát, mikor a térségben élő emberek egyharmada ortodox vagy muzulmán szerb volt? A szerbek hirtelen alacsonyabbrendűek lettek a saját országukban? Ennek háborút kellett okoznia. Miért nem mondta senki, hogy a Nyugat felelős, miért nem hívtak össze azonnal egy békekonferenciát?

Olga Tokarczuk és Peter Handke kapta az irodalmi Nobel-díjat
A 2018-as Nobelt a lengyel Olga Tokarczuk, az ideit pedig az osztrák Peter Handke kapta.

(MTI)

Kiemelt kép: ALAIN JOCARD / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.