Kultúra

Zaklatási ügy az Újszínházban: Mihályi Győzőt érintő vizsgálat indul

Etikai bizottságot hozott létre a Színházi Dolgozók Szakszervezete, az elnöküket Mihályi Győzőt érintő bejelentés kivizsgálására- írja az ATV. A hvg.hu alapján mi is megírtuk, hogy állítólag egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban. Az ATV Híradó kereste a zaklatással vádolt Mihályi Győzőt, de nem sikerült elérniük.

Dörner György igazgató a hvg.hu-nak szombaton – amikor az érintett neve még nem került nyilvánosságra – az üggyel kapcsolatban annyit mondott:

Köszönöm a kérdését, és minden jót kívánok,

majd letette a telefont. Azonban színházi körökből többen megerősítették a zaklatás megtörténtét.

A Magyar Nemzet pénteki számában arról írt, hogy konkrétan a Gothár Pétert érintő zaklatási ügy, és az azt követő Katona József Színházban kialakult állapotok miatt készül megváltoztatni a kormány a kultúra finanszírozásának eddigi gyakorlatát.

Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője Facebook oldalán arról írt pénteken, hogy

a Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket.  Nem vitás, az állam így nem támogathat tovább működést, ezért a kormánypárti frakciók meg fogják szavazni a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot.

A kormány terve komoly felháborodást okozott, hétfőn várhatóan egy több ezres tüntetés lesz Budapesten, magyar művészek pedig videóban tiltakoznak a törvényjavaslat ellen. Eszerint a 2020. január 1-jén hatályba lépő módosítás megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alapot, másrészt az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezéséhez az emberi erőforrás-miniszter vétójogot kapna, harmadrészt megszüntetné a független színházak működési támogatását.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik