Kultúra

Pogány Judit, Ónodi Eszter és Mácsai Pál is videóban tiltakozik a kormány új kulturális törvényjavaslata ellen

Videóban tiltakoznak magyar művészek, miután kiderült, hogy a kormány megváltoztatná a kultúra finanszírozásának eddigi gyakorlatát. A Katona József Színház által közzétett videóban -melyet a 444 szúrt ki- szerepel több színházigazgató, színész és rendező is. Pintér Béla, Nagy Zsolt, Borbély Alexandra, Nagy Ervin, Kováts Adél, Pogány Judit, Gálffi László, Bálint András, Mácsai Pál, Ónodi Eszter és Péterfy Bori is a színházi szakma autonómiájáért szólal fel és azt üzenik:

a kultúra nem a politikusoké, a kultúra a miénk.

A kormány új törvényjavaslata szerint a 2020. január 1-jén hatályba lépő módosítás megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alapot, másrészt az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezéséhez az emberi erőforrás-miniszter vétójogot kapna, harmadrészt megszüntetné a független színházak működési támogatását.

A független színházakat kinyírná, a kőszínházaknál mindent borítana a kormány új terve
Az önkormányzati választások miatti bosszút és a hevesedő kultúrharc új állomását látja a Főváros vezetése és a színházi szakma érdekképviselete is a kormány új kulturális törvényjavaslatában.

A Katona és más színházak hétfőre tüntetést szerveznek a megítélésük szerint nemtelen politikai támadások miatt. A tüntetés Facebook-eseményénél nem sokkal vasárnap 12 óra után jelezték, hogy olyan sokan jelezték részvételüket, hogy a demonstráció a Városháza előtti tér helyett a Madách téren lesz, 18 órától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik