Kultúra

Megvan a Szulejmán tökéletes magyar utódja

Új kosztümös telenovellát készített az RTL Klubra az a Kalamár Tamás, aki közel húsz évig volt a Barátok közt producere. Kalamár napi sorozatokban utazik, legutóbb az Oltári csajokban keverte a szerelmi szálakat, most pedig 1865-ig nyúlt vissza az intrika lehetőségéért. A nyolcvanrészes sorozatot már a sajtóvetítésen is úgy vezették fel, hogy ez lesz az első magyar kosztümös telenovella, ami kereskedelmi tévére készült. A vállalás nem kicsi, hiszen napi negyvenöt percre kell megteremteni a 19. századi hangulatot. Az egyik főszerepben azt a Jaskó Bálintot láthatjuk, akit még az Oltári csajokban ismert meg a fél ország. A sajtónak levetített pilot nagyon sokat ígér, úgyhogy az a kérdés, hogy a jövő évben (még nem tudjuk pontosan mikor, de elég valószínű, hogy a legelején) induló Bátrak földje megfelel-e majd a várakozásnak.

1865-ben járunk a festői és fiktív Rokoczán a Rokoczay báró családi birtokán. A Rokoczay család éppen a kiegyezésre készül, ám nem mindenki örülne, ha a Habsburgok mindenhova betennék a lábukat. Ez a híres-neves wannabe betyárnak, Rózsa helyett Torzsa Sándornak (Kenderes Csaba) sem tetszik, ezért kieszeli, hogy a jövőt és az osztrákokhoz kapcsot jelentő vasúti hidat felrobbantja.

Sajnos azonban éppen a merénylet idején támadt kedve lovagolni a báró lányának a híd közelében. Anna (Szász Júlia) Bátor nevű lova a robbanás hallatán megbokrosodott, ledobta magáról a lovasát, így Anna a bokáig érő folyóban landolt. Torzsa Sándor látta a balesetet, őt meg egy leskelődő zsandár (Bárnai Péter, A martfűi rém) figyelte ki. Ebből lehet majd egy szép szerelmi szál, miközben Anna őrlődik az elnyomó szülői szigor és a csillapíthatatlan tudásvágy között. Lesz itt majd sok konfliktus: kiderül, kit választ a betyárunk, és kinek adja a szívét Anna.

Fotó: RTL Klub

Az első részből nem mondható meg, milyen színvonalú lesz a sorozat, amelynek külön kihívást jelent, hogy naponta fut majd, ami miatt kevés helyszínnel kell dolgozniuk, és a látványosok keze is meg van kötve. Arról nem szólva, hogy mivel kosztümös világot látunk, drága is a film.

Egy ország imádta a Kincsemet: a lovas történet volt Nagy Ervinnel 2017 legnézettebb filmje közel félmillió nézővel, ám hárommilliárd forintból készült. Nagy kérdés, mennyire érdemes egy elképesztő munkatempóban felvett (gyakran egy részt elkészítenek egy nap alatt, miközben a filmeknél pár percnyi lehet a hasznos felvétel ugyanennyi idő alatt) napi sorozatot a 19. századba tenni.

A sztori kedves, a magyar vonatkozás és a hazai színészek biztos, hogy hozzák majd a nézőket. De valahogy nehezen lehet elhinni Kalamáréknak, hogy tényleg a kiegyezés korában járunk, és nem most jött ki néhány szereplő az egyik Erzsébet körúti fodrásztól. Heti sorozatban sokkal nagyobb figyelmet kaphattak volna a részletek, és tényleg formabontó lehetne az RTL Klub. Abban bízhatunk, hogy a pilot színvonala marad, és nem csak egy Szulejmán-pótlékról van szó.

Az mindenképpen szuper, hogy az RTL Klub a leglelkesebb sorozatgyártó a kereskedelmi csatornák közül. A jövő évre már többet is bejelentettek, és a hetikre kifejezetten érdemes lesz odafigyelnünk. Főleg A Tanár és a Válótársak készítőitől érkező magyar fejlesztésre, a Mellékhatásra.

A Bátrak földje valamikor a következő évben érkezik. Abból sejthetjük, hogy nem kell sokat várni rá, hogy a két ünnep között az RTL Most+-on meg lehet nézni az első három részt.

Kiemelt kép: RTL Klub

Ajánlott videó

Olvasói sztorik