Kultúra

Vidnyánszky Attila vándorfesztivállá alakítaná a POSZT-ot

Hat új taggal bővült a Vidnyánszky Attila által alapított Magyar Teátrumi Társaság (MTT), amelynek hétfői közgyűlésén megdicsérték a kormányt az eltörölt tao helyére lépő előadóművészeti többlettámogatási rendszert, szó esett a Pécsi Országos Színházi Találkozóról (POSZT) és a színházi világban felmerült szexuális zaklatásos esetekről.

A közgyűlés után tartott sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila, az MTT elnöke, a Nemzeti Színház főigazgatója elmondta, hogy a legnagyobb hazai színházi érdekvédelmi szervezet további hat taggal bővült, így jelenleg már 76 tagot képvisel. Az új tagok:

  •  a Gyulai Várszínház,
  • a Hagyományok Háza,
  • Ivancsics Ilona és Színésztársai társulata,
  • a Karaván Színház,
  • a Magyarock Dalszínház
  • és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

A közgyűlés meghallgatta Fülöp Péter helyettes államtitkár tájékoztatóját a kulturális társaságiadó-támogatást felváltó előadóművészeti többlettámogatási rendszer eddigi eredményeiről, majd a társaság tagszínházai is beszámoltak saját tapasztalataikról. Az új rendszert az MTT nyilatkozatban hatékonynak és jónak ítélte meg, mint hangsúlyozták, az átutalások folyamatban vannak. Ahogy írtunk róla, az előadóművészeti taót tavaly szüntette meg egy tollvonással a kormány, a mai napig bizonytalanságban tartva ezzel számos színházi társulatot és zenekart, például az Átriumot vagy a Budapesti Fesztiválzenekart.

A kormány egy tollvonással taszította létbizonytalanságba a színházakat
Sok hely a túlélésért küzd a kultúrtao hirtelen megszüntetése után, van, aki jegyáremeléssel, más adománygyűjtéssel próbálkozik. Fontos lenne, hogy a kormány minél hamarabb lépjen, de egyelőre csak homályos ígéretek vannak.

Vidnyánszky Attila arról is beszélt, hogy vándorfesztivállá kellene alakítani a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT), amelyen be lehetne mutatni az országszerte megújult színházépületeket. Bár a POSZT jövőjéről egyelőre nem született döntés, az MTT elnöke szerint először Kaposvár, később Szolnok, Veszprém és Debrecen rendezhetné meg a találkozót – írta az MTI.

Nyáron írtuk meg, hogy Vidnyánszkyék szervezetéé lehet POSZT, mert a Magyar Színhházi Társaság lemondott a tulajdonjogáról, arra hivatkozva, hogy nem állt módjukban „megfelelően gyakorolni a tulajdonosi és ellenőrzési” jogukat. Szabó László, az MTT titkára megjegyezte: egyelőre nem döntötték el, elfogadják-e a Magyar Színházi Társaság által nekik felajánlott egyhatodnyi tulajdonrészt a POSZT-ot működtető gazdasági társaságban, az ügyben az MTT elnöksége később határoz.

Vidnyánszkyék szervezetéé lett a POSZT
A Magyar Színházi Társaság lemondott tulajdonjogáról, mert nem állt módjában gyakorolni azt. Így teljes egészében a kormánnyal szimpatizáló művészeket tömörítő Magyar Teátrumi Társaság lett a fesztivál szakmai tulajdonosa.

A közgyűlésen nyilatkozatot fogadtak el a színházi világban felmerült szexuális zaklatásos esetek kapcsán, ahol utaltak a Katona József színházban kirobbant zaklatási botrányba is, melynek keretében Gothár Péter rendezőt azonnali hatállyal kitiltották a színház területéről. A nyilatkozat szerint az egész magyar kultúra kárvallottja a színházi világban az elmúlt hetekben újra felvetődött szexuális zaklatási ügynek, ennek felelősségét a bűnösöknek vállalniuk kell.

Vidnyánszky Attila szerint „mindannyiunk felelőssége, hogy valami változás történjen”.

Mint fogalmazott, meg kell állapítani, kik felelnek azért, hogy a szakmában eluralkodott egészségtelen helyzet következtében neves művésznők és alkotók évekig nem mernek megszólalni.

Gothár Péter a Katona József Színház zaklatási botrányának főszereplője
A Katona József Színház kedden tette közzé, hogy elbocsájtják egyik munkatársukat, miután a vezetőség tudomására jutott, hogy az illető több esetben

Kiemelt kép: Mónus Márton /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik