Kultúra

Vidnyánszkyék szervezetéé lett a POSZT

A Magyar Színházi Társaság lemondott tulajdonjogáról, mert nem állt módjában gyakorolni azt. Így teljes egészében a kormánnyal szimpatizáló művészeket tömörítő Magyar Teátrumi Társaság lett a fesztivál szakmai tulajdonosa.

Pécs városa mellett eddig két szakmai szervezet – a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Színházi Társaság – osztozott a Pécsi Országos Találkozó tulajdonjogán. Ahogy az Index írta, az utóbbi szervezet közleményben jelentette be a Facebookon, hogy lemond a jogairól:

A Magyar Színházi Társaság mint az Országos Színházi Találkozót létrehozó Színházművészeti Szövetség jogutódja, elkötelezett híve annak, hogy létezzen a magyar színházművészet éves seregszemléje, közös ünnepe.

Összegezve eddigi tapasztalatainkat, tekintettel arra, hogy az egyik kisebbségi tulajdonosként nem áll módunkban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogunkat, a Magyar Színházi Társaság Elnöksége úgy döntött, hogy kilép a POSZF Nkft-ből és tulajdonrészét felajánlja a másik szakmai tulajdonosnak.

A „másik szakmai szervezet” a Magyar Teátrumi Társaságot jelöli, amelyet a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója, Vidnyánszky Attila alapított 2008-ban, és 2012-ben vált a POSZT tulajdonosává egyharmad részben.

„Túlságosan hosszú ideig volt elnyomva az egyik oldal, illetve aránytalanul kivételezett helyzetben volt a másik”

– mondta akkor Vidnyánszky, aki szerint mindössze annyi történt a térfoglalás idején, hogy az inga átlengett a másik irányba. A 19. POSZT a hétvégén zárult le, a fődíjat a Nemzeti Színház Woyzeck-előadása kapta.

Kiemelt kép: Sóki Tamás / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik