Kultúra

A betiltott szerző saját írásait volt kénytelen ellopni a szocializmus alatt

Sok érdekes történetre lehet bukkanni az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Facebook-oldalán. Most például arról az esetről írnak, hogyan próbálta meg Dalos György saját írásait eljuttatni nyugatra, miután úgy döntött, kilép az irodalmi elszigeteltségből.

D.György iró /b.ny. alatt áll/ NSZK-ban megjelent könyvének két példányát: a kiadó megküldte felesége munkahelyére, a Kossuth KKV-hoz. Feleségével együtt a két példány eltulajdonítását tervezi, amelyeket a tiszteletpéldányokkal együtt terjeszteni kívan az ismerősei között.

Intézkedés: — tájékoztató jelentés készítése — a bizalmas nyomozás folytatása

Mészáros Béláné r.alezredes alosztályvezető

Az irat levéltári jelzete:
ÁBTL – 2.7.1. NOIJ III/III. 222/3. 1979. október 16.

– olvasható a jelentésben, melyről az író később azt mesélte, hogy „irodalmi ügyintézése” híre eljutott a hatóságokhoz, mert hazaérve, a reptéren vámvizsgálatban részesítettek.

Különben azt hiszem, nem nagyon titkoltam szándékomat, hogy előbb-utóbb áttöröm a hazai publikációs blokádot, de még ha titkoltam volna is: nagyszobánkban közvetlenül az ajtó mellett állt az ebédlőasztal, amelynél külföldi vendégeimmel beszélgettem. 1991 januárjában a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai ezt az asztalt tolták félre, hogy a szegélyléc mögül kivegyék az oda 1969-ben beszerelt lehallgatókészüléket. A kéziratok egy részét nem tudtam kicsempészni, ezeket Glück Bondi színházi rendező csempészte ki a cipőjében

– mondta.


Kiemelt kép: Hendrik Schmidt / EPA / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik