Kultúra

A stúdió szerint Joker nem ösztönzi a terrorizmust

Október 4-én mutatják be nálunk Todd Phillips Joker című filmjét, mely egy stand-up komikus, Arthur Fleck megőrülését, majd a bűnt és a gonoszságot megtestesítő, pszichopata Jokerré válását mutatja be.

Mostanában több támadás is érte a Joaquin Phoenix főszereplésével készült filmet, illetve a Warner Bros. stúdiót, hogy hősként állítják be Jokert. Legutóbb a 2012-os, Colorado állambeli Aurora moziban történt tömegmészárlás néhány áldozatának hozzátartozója írt nyílt levelet a stúdiónak ezzel kapcsolatban. A mozikban épp A sötét lovag: Felemelkedés című filmet vetítették, amikor egy Jokernek maszkírozott férfi a terembe berontva tüzet nyitott a nézőkre, melynek következtében 12 embert meghalt, 70 pedig megsebesült.

A stúdió közleményben reagált:

A fegyveres erőszak problémája égető kérdés társadalmunkban jelenleg, és a legmélyebb együttérzésünket fejezzük ki az áldozatokkal és családjaikkal, akiket ez a tragédia érintett. Cégünk hosszú ideje adományoz az erőszak áldozatainak, beleértve az Aurora moziban történteket […] A Warner Brothersnél mindeközben úgy gondoljuk, hogy a történetmesélés egyik funkciója összetett beszélgetéseket létrehozni fontos és komplex kérdéseket illetően. Félreértés ne essék: sem Joker karaktere, sem a film nem kívánja jóváhagyni a valós világban történt, bárminemű erőszakot. Sem a filmnek, sem a filmkészítőknek és a stúdiónak nem az a szándéka, hogy ezt a karaktert hőssé avassa

– írták.

Nem Joker a legerőszakosabb szuperhősfilm-karakter
Egy frissen végzett kutatás eredménye szerint nem Batman főellensége a legagresszívebb karakter.

(Deadline)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik