Kultúra

Nem Joker a legerőszakosabb szuperhősfilm-karakter

Ki valójában a jófiú, és ki a legkegyetlenebb karakter a Marvel- és DC-univerzumban? Valószínűleg a rajongók sok vitát folytattak már erről a kérdésről, de most egy kutatás végre tisztázta a vitát a karakterek erőszakosságát tekintve, írja az IFL Science. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói nemrég 20 szuperhősfilm hőseit, illetve gonosztevőit vizsgálták meg, és nem várt eredményre jutottak. Nem a gonosz karakterek azok, akik a legtöbb erőszakos cselekedetet elkövetik, hanem a hősnek kikiáltott alakok.

A kutatásban megvizsgált filmek között szerepelt a Suicide Squad, a Bosszúállók, illetve a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala is.

A kutatók arra jutottak, hogy míg az antagonisták átlagosan 18 erőszakos cselekményt, addig a főszereplők átlagosan 23-at követtek el óránként. Emellett a hősök kétszer annyit küzdenek ezekben a filmekben, többször használnak  halálos fegyvereket, a környezetükben található dolgokat többször pusztítják el és gyilkosságot is majdnem dupla annyiszor követnek el. Az egyetlen cselekedet, melyet a gonosztevők követnek el többször, az a zaklatás, a megfélemlítés és a kínzás.

Mi a tanulság? Hogy a szuperhősfilmek valódi erőszaktevői a főszereplők. De akkor mennyi is számít valódi hőscselekedetnek az akcióik közül?

Kiemelt kép: WARNER BROS / THE GUBER PETERS C / COLLECTION CHRISTOPHEL

Ajánlott videó

Olvasói sztorik