Kultúra

Meghalt Daniel Johnston, az amerikai underground legendája

58 évesen, vélhetően szívrohamban meghalt az amerikai alternatív rock örök kívülállója, aki Kurt Cobaintől Lana Del Rey-ig hatással volt számos sokkal ismertebb sztárra is.

Az énekes-dalszerző Daniel Johnston a Csináld magad! esztétika jegyében lett kultikus figura az amerikai rockzenében: barkácsmódszerekkel, az otthonában felvett lemezeinek még a borítóit is ő maga rajzolta, mégis egy idő után már kultusza lett a zenéjének, miközben ő egy austini McDonald’sban dolgozott.

Johnston csillaga akkor ívelt fel, amikor a Nirvana népszerűsége csúcsán Kurt Cobain egy Johnston-pólóban mutatkozott, innentől még rendes, nagykiadós lemeze is lehetett, 2005-ben pedig dokumentumfilm is készült róla. A zenészt életében többször is kezelték pszichiátriai intézetekben, ahol bipoláris depressziót és skizofréniát is megállapítottak nála. Johnston 2017-ben búcsúturnéval köszönt el a koncertezéstől, miközben dalait olyan sztárok dolgozták fel életében, mint Tom Waits, Beck vagy a Flaming Lips. A halál texasi otthonában érte szeptember 11-én.

Borítófotó: Gary Miller/FilmMagic/Getty

Ajánlott videó

Olvasói sztorik