Kultúra filéző

Gerendai Károly megfizethető, magyaros tésztázót nyit

Gerendai Károly, a Michelin-csillagos Costes tulajdonosa éttermet nyit Kínában, magyaros tésztázót a belvárosban és egy pizza-bizniszbe is beszáll, írja az Index. Gerendai a Jókuti Andrással közös tésztázóban ezer és háromezer forint közötti árakon kínál hagyományos, magyaros tésztaételeket, a túrós csuszától a mákos nudliig (a neve is vélhetően Nudli lesz), de nyit egy éttermet a Belvárosban Rácz Jenő séffel is, Rumour néven, illetve beszáll a Digó Pizzába is, amellyel állandó helyet is nyitnának.

Gerendai a néhány hét szünet után,  új szakáccsal és új étlappal újranyitott Costesről azt mondja, számukra a legfontosabb, hogy minél érdekesebbek legyenek, nem a legjobbak. A nemrég műtéten átesett Palágyi Eszter séf helyett ismét a portugál Miguel Vieira került az étterem élére, de a cél ugyanúgy az, hogy leginkább magyar alapanyagokból dolgozzanak.

Eszter magyaros konyhájában elértük, hogy 90 százalékban magyar alapanyagokból dolgozzunk, és ebből nem is szeretnénk visszavenni Miguellel sem. Inkább az a cél, hogy ha már egy világlátott, sok helyen megfordult, portugál séfünk van, hozza ide a tapasztalatait, és vegyítse mindazzal, ami inspirálja a magyar konyhából

– mondja Gerendai, aki épp a költözést fontolgatja, melyet azzal magyaráz, hogy 2008-ban, amikor megnyitottak, még nem alakult ki ennyire Budapest mai képe, még nem lehetett tudni, hova fognak koncentrálódni a hasonló helyek.

Mostanra viszont úgy tűnik, a Ráday utca annyira kiesik ebből a körből, hogy itt éttermet üzemeltetni szinte öngyilkosság.

A legjobb egy újonnan nyíló hotelbe lenne költözni, Gerendai szerint a fine dining éttermek vendégköre jellemzően hotelekből érkezik, a vendégek meg nem szeretnek túl sokat utazni érte, ezért vannak jobb helyzetben a tulajdonos szerint a Lánchíd vonzáskörzetében lévő helyek.

Ami újdonság, hogy Kínában is nyílni fog egy Costes, előreláthatólag a jövő év első felében. Az országban elhatározták, hogy erősen felpörgetik a Hajnan üdülősziget forgalmát, ahol a százezer hotelszoba és apartman mellett kialakítanak 150 éttermet is: 50 kínait, 50 egyéb ázsiait és 50-et, amelyek egy-egy régiót képviselnek a világból.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik